Utbytesstudier, Baldwin Wallace University (USA), Jasmin Dirawi

Hej!

Jag heter Jasmin Dirawi, är 20 år och läser nu min femte termin på Politices kandidatprogrammet, med inriktning statsvetenskap.

Vårterminen 2015 studerade jag utomlands vid Baldwin Wallace University i Berea, Ohio, USA- det var den roligaste och bästa upplevelsen jag har varit med om! Baldwin Wallace universitet är en 4-årig privat, liberal arts college. Skolan grundades 1845 som Baldwin Institute genom bosättare från Metodistkyrkan. Idag har BW ca 3.050 heltidsstudenter.

Jag bodde på campus vilket alla första- och andraårselever måste göra. Den vänstra bilden visar the ‘Union’ dvs matsal, reception etc. Den högra bilden visar Heritage där jag bodde, där bodde även alla sororities och fraternities.

1

The Union

2

Heritage

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag bodde i ett dorm och min rumskamrat var en utbytesstudent från Marocko. I vår korridor så bodde sorority- ‘systrarna’ från Alpha Phi. Folk i sororities och fraternities kallar varandra för ‘systrar’ och ‘bröder’, vilket jag inte fatta från början utan trodde att alla hade 50 syskon vardera. Folk frågar mig ofta om det är som i Mean girls. Ja det är det, och det är Regina George som styr.

Skämt åsido.. alla är väldigt fina!

3

Trampoliner överallt!

Det går snabbt att hitta vänner, amerikaner är verkligen de trevligaste människor jag har träffat. Random människor ska alltid börja prata med en, vilket jag var väldigt skeptiskt till från början, sedan fatta jag att de flesta bara gillar att prata.  Väldigt praktiskt om man är ny och vill lära känna nya människor. Här så hade en klasskompis till mig, Brian, bjudit in mig till trampolinhäng med sitt lilla gäng. –>

 

 

 

 

Det jag älskade mest på BW var att det fanns en massa grupper för allt, grupperna anordna ofta aktiviteter med trips överallt, många grupper lockade även med gratis mat.

Jag var engagerad i MECC- Middle Eastern Culture Club. Vid ett tillfälle så åkte vi på en trip till Dearborn, Michigan, en stad som är bostadsort för den största bosättningen av amerikaner med arabiskt ursprung, 41,7%.

Midnight Madness är en grupp som varje torsdagkväll från 22-24.00 arrangerade något galet event- därav namnet Midnight Madness..Här så bjöd de på nuggets samtidigt som vi körde bingo. Jag vann ett Itunes-kort på 10 dollar.

4

Vi besökte bl.a denna Moské med MECC

6

Ibland var det pizza buffé för 2 dollar. Jag var en aktiv deltagare.

5

MNM- Midnight Madness

 

 

Det fanns grupper för allt, men inte en grupp för alla. Ex. En grupp för folk från mellanöstern, en grupp för African-Americans, en för Hispanics etc. Därför tyckte jag det var dags för en grupp där alla var välkomna, jag startade en grupp som fick heta- Diversity Club. Det var mest på skoj, jag bjöd in alla mina nyfunna vänner och tvingade dem umgås med varandra. Vi hade dock otroligt kul med varandra!

8

Bild från första Diversity Club-mötet

7

En del av Diversity Club- medlemmarna

 

 

 

 

 

 

 

 

Skolsystemet påminner en väldigt mycket om svensk grundskola. Dvs man läser flera kurser samtidigt och har alla sina tentor sista veckan under ‘finalsweek’. För att få mina betyg tillgodoräknade i Sverige så måste jag läsa kurser för minst 12 credits i USA, vilket motsvarar 30hp. Totalt läste jag 5 kurser.

Min favoritkurs var Model NATO-kursen. Vi var en grupp på fyra personer som gick denna kurs och vi skulle representera Turkiet. Efter 1.5 månads förberedelse fick vi åka till Washington DC för att delta i Model NATO Youth Summit som pågick under fem dagar.

10

Utanför turkiska ambassaden i Washington DC

9

Min plats under summiten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid ett tillfälle så anordna universitetet en ‘Cultural Day’ där alla utbytesstudenter fick ställa ut och visa en del av sitt hemland. Vi var fyra länder från Europa (Frankrike, Irland, Grekland+Sverige) som gick ihop och  hade ett café där vi bjöd på gott fika.

11

EU- abroad

12

En galen grek

13

Baldwin Wallace University

Det jobbigaste med resan var den ekonomiska delen. Jag hade inte blivit tilldelad något stipendium p.g.a. var inte Erasmusstudent, sedan var jag sen med att söka till andra stipendier. Min vistelse I USA blev ganska dyr då jag var tvungen att betala allt själv såsom boende+mat+visumkostnader+flygbiljett etc. Men det var lätt värt det!

Slutsats: Otroligt kul upplevelse, man träffar vänner för livet, man lär sig massvis med nya saker om sig själv. Om ni inte har gjort något liknande innan så rekommenderar jag detta starkt!

Om ni har några frågor så kan ni maila mig på: Jasmin.dir@hotmail.com

Kram på er!

Utredarpraktikant på Utveckling och Informationssektorn i Robertsfors kommun, Clarence C Andersson

Kommunen som siktar mot stjärnorna

Kommunen som siktar mot stjärnorna

Tjena tjena!
Jag heter Clarence C Andersson och gör för närvarande min praktik i Robertsfors Kommun, samma kommun som jag har vuxit upp i sedan barnsben. Sedan hösten 2012 har jag läst på programmet Politices Kandidatprogram med inriktning Statsvetenskap. ”Läser” också på 5:e terminen på programmet. Har  för tillfället fullt upp att hinna med allt det jag tar på mig under praktiken, något som nog främst beror på att jag vill testa så mycket som möjligt!

Många som ska göra sin praktik tittar mot platser som UD, Region Västerbotten, FN, ambassader med mera, något som självfallet är positivt ifall det är vad de faktiskt vill syssla med! Själv har jag ofta varit nyfiken av hur de mindre aktörerna i landet har agerat, speciellt med den stora autonomin som råder i Sverige. Robertsfors kommun har länge hållit sig uppe med hjälp av olika eldsjälar runtom i kommunen och nu var det dags för mig att få se vad de faktiskt gjorde i kommunen och på så sätt få ett annat perspektiv än det övergripande perspektivet som vi lär oss på universitetet. Kunde jag ha kommit till en skönare arbetsplats med härliga arbetskamrater och förvånansvärt fräna arbeten? Knappast!

Det tog inte lång tid i mitt funderande innan jag beslöt mig för att kontakta min hemkommun Robertsfors för att se ifall de kunde tänka sig att ta emot en praktikant till hösten 2014, trots att de aldrig verkar ha tagit emot en student av vårt slag tidigare. Responsen var positivare än vad jag hade väntat mig då det knappt rörde sig om veckor innan alla papper och avtal för min praktik var underskrivna, vilket garanterade min praktik på Robertsfors Utveckling och Informationssektor.

Påminnelsen som handledaren satte upp när jag väl kom till kommunen

Påminnelsen som handledaren satte upp när jag väl kom till kommunen

Utveckling och Informationssektorn hanterar framförallt kommunens information och utredningsarbete. Därtill har sektorn även fungerat som en ”allt-i-allo”-sektor som hanterar sådant de andra sektorerna inte har hand om eller behöver hjälp med. Sektorn hjälper även lokala eldsjälar att hitta finansiella stöd för olika projekt samt håller i egna evenemang i kommunen. Jag hade även turen att få en handledare som varit känd för mig sedan tidigare och kunde ge mig utmanande arbete, Magnus Hansson. Han har tidigare varit en lärare på min gamla skola men arbetar idag som koncernstrateg på kommunen.

Magnus Hansson, Da Handleader

Magnus Hansson, Da Handleader

Under sommaren fram till hösten kunde jag inte göra mycket annat än att gå omkring och fundera vilka typer av arbetsuppgifter jag skulle få när praktiken började. En sak jag förstod när jag väl kom dit var att jag gravt hade underskattat vilka kvalificerade uppgifter jag skulle få.

Inledningsvis fick jag tre huvuduppdrag:
1. Utreda vare sig kommunen borde bygga nya lägenhetskomplex eller inte (!)
2. Utreda en Motion gällande landsbygdssäkring av alla politiska beslut
3. Uppdatera internet informationen kring Robertsfors och Robertsfors Kommun.

Precis som det nog låter verkar det vara arbetsuppgifter av hyfsad kaliber, men med stöd av min handledare förstod jag snabbt hur jag borde arbeta på bästa sätt som en kommunal tjänsteman samt hur jag alltid ska kunna förhålla mig till information/motioner oavsett vad mina personliga åsikter är.

 

När alla dessa arbeten väl var på gång kände jag att jag kunde göra mer och fick då chansen att tillsammans med Barn och Utbildningssektorn i kommunen utreda vare sig något som kallas Samlad Skoldag borde införas i kommunen borde införas eller inte. Ifall detta förslag skulle gå igenom skulle det innebära en betydande förändring för det kommunala skolväsendet, något som gör utredningen ännu mer spännande!
Spänningen slutar däremot inte där. Jag har tillsammans med min handledare nu också fått chansen att försöka driva ett projekt som grundar sig i ett medborgarförslag. I grund och botten handlar det om att bygga en skatepark i Robertsfors tätort för att skapa en säker anläggning för ungdomar att vistas på men det är inte bara något som görs i en handvändning, något jag lärde mig den hårda vägen! För att toppa alla de här stora arbeten så verkar det även som att jag ska få vara med och utreda ett potentiellt bygge av en internationell flygplats i Robertsfors (!).

Vårt vackra kontor

Vårt vackra kontor

Såklart är det inte bara stora utredningar hela tiden, många dagar fylls av oförutsägbara arbetsuppgifter som att ringa till olika företagare, göra lokala reportage, träffa lokala eldsjälar vid projekt och mycket mera!
Med en härlig variation mellan eget arbete, informativa möten, kontakt med invånare och hård skämt i fikarummet så kan jag inte ha önskat mig en bättre praktikplats för att lära mig så mycket som möjligt!
Till alla som tänker söka praktikplats tipsar jag liksom många andra att inte begränsa sig till de som utannonseras, utan kontakta de platser som faktiskt väcker något form av intresse. Sedan behöver en inte heller känna sig tvungen att hitta de mer glamorösa och kända praktikplatserna, utan precis som jag nu har fått lära mig finns det riktigt grymma praktikplatser på andra ställen. Som jag har förstått kan det till och med vara mer ”kvalificerat” arbete på dessa ställen än vissa mer kända platser, även om det också betyder mer arbete.

Behöver jag förklara hur sköna mina arbetskamrater är när högsta chefen har den här på kontoret?

Behöver jag förklara hur sköna mina arbetskamrater är när högsta chefen har den här på kontoret?

Ifall ni har några frågor om min praktik eller något annat så är det bara att kontakta mig på:
clarence.coulton@gmail.com

Nu ska jag fortsätta med utredningarna, de kommer inte göra sig själva!
// Clarence C Andersson