Utbytesstudier, KU Leuven, Lydia Jonsson

Hej bästa Nordpolare!

Här kommer en rapportering från Belgien och ett försök att övertyga er om att det är hit ni ska styra kosan när ni funderar på utbytestermin! Jag heter Lydia och läser min fjärde termin på Polkand-programmet med statsvetenskaplig inriktning. För tillfället bor jag här i Leuven, ca 2 mil utanför Bryssel, och läser kurser i statsvetenskap på Belgiens största universitet, KU Leuven. Grundat redan 1425, coolt!

 Eftersom en ska fånga läsaren och sådär så kör vi pang på med topp 5 bästa grejerna med Leuven och Belgien!

1. Ölen är supergooooo! Billigare än vatten!
2. [Insert drömresemål] är aldrig längre än en tågresa bort. Inte som att försöka tåga sig mellan UÅ och Lund direkt!
3. Bor granne med EU:s mekka, need I say more??
4. KU Leuven är utsett till Europas mest innovativa universitet!
5. Arkitekturen!! Drömmen för en som är svältfödd på Umeås tråkiga fasad.

Nä, men om vi backar bandet. När utbytesmöjligheten dök upp var jag inte sen på att nappa och som den EU-nörd jag är så var Belgien snabbt mitt förstahandsval. Det här skulle bli min första resa till Belgien och visste inte särskilt mycket om landet, förutom öl och våfflor. Men det visade sig bli väldigt bra ändå!

Jag hamnade i Leuven; en stad med rik historia, för många enkelriktade gator och en katolsk kyrka i varje kvarter. Typ. Här bor ca 90 000 personer varav mer än en tredjedel, omkring 35 000 är KU Leuven-studenter! Så det är en livlig, ung och fartfylld stad. Staden är geografisk sett inte så stor och det är gångavstånd överallt, så det är lätt att hitta runt och snabbt känna sig hemma. Trots de små avstånden så har jag hyrt en cykel, så jag tar mig fram snabbare än blixten här nere, oavsett om jag är på väg till botaniska trädgården, de inte så generösa shoppingstråken, vännernas studentresidens, stadens gamla klosterområde (UNESCO världsarv!) eller till Oude Markt – också skojfriskt benämnt som Europas längsta bar. Här löser 30 barer, krogar och pubar av varandra vägg i vägg! Universitetets campus är utspritt över hela staden och huserar till stor del i supergamla och coola byggnader. Häftigt att studera i en miljö med sådant arv!

18765353_10155585969062240_142992793_o

Vänster: KU Leuvens centralbibliotek med klocktorn. Byggt med amerikanska pengar efter att tyskarna brände staden under WWII! Klockspelskonsert varje tisdag och torsdag!
Höger: Stadshuset! Ett rätt gammalt hus – färdigställt 1469!

Jag ville ju åt EU och det lyckades jag med. Jag läser 6 kurser varav 3 av dem berör direkt EU ur olika perspektiv. Mina professorer här har ovärderliga erfarenheter från sitt respektive område; bakgrund från permanenta representationen och EU Kommissionen till exempel, vilket är otroligt lärorikt! Här läser en alla kurser parallellt, med tre veckors depression (läs tentaperiod) i slutet av terminen. Till en början är tempot nästan för lugnt, till att bli mer intensivt nu mot slutet. Finessen med att läsa kurser parallellt, har jag märkt, är att jag kan applicera och tillämpa kunskapen på ett annat sätt än hemma eftersom mina kurser överlappar varandra lite. Skoj! Nackdelen är väl att det mesta hopas till slutet av terminen. En annan skillnad jag har noterat är att här gissar en sig fram lite mer. På UmU finns alla uppgiftsbeskrivningar, kursmål, kursbeskrivningar, utvärderingar, kontaktuppgifter, kriterier, info om tentorna etc. på ett papper som en fick i handen första dagen eller upplagt på Cambro, medan här tar en det lite som det kommer och ja.. gissar sig fram. Frustrerande för en som är van med så tydlig info! Vårterminen är även lite förskjuten. I år; 13 februari – 2 juli.

Fritiden är det inga problem att fördriva. Här finns gott om föreningar för den som vill engagera sig eller njuta av det andra fixar åt en. Jag har tagit paus och bara ägnat mig åt det sistnämnda. ESN (Erasmus Student Network) och LOKO International är två föreningar som helt och hållet riktar sig till oss internationella studenter. De har anordnat resor, studiebesök, grillkvällar, musikquiz, sportevent, fester, och är ett superbra forum för nya bekantskaper. Fritiden har också gått åt till bryggeribesök, öl- och chokladprovning, besökt EU när EU-dagen firades, diskuterat Trump, Wilders och Macron med amerikanare, nederländare och fransoser, och smakat pommes, choklad och våfflor från varje synligt ställe.

 

18789173_10155585969012240_1715774815_o

Vänster: ESN-resa till Paris. Njutpaus tillsammans med Maiju, Haley och Cristina, från Finland, USA och Chile.
Höger: EU Open Day! Firas varje år den 9 maj då det är EU-dagen. Självklart var jag där! FICK EN FLAGGA!! Blev ett litet barn igen.

18765168_10155585968887240_279758804_o

’International Dinner’ hos min franska kompis Justine. Svensk potatissallad mötte tufft motstånd från Italien, Portugal, Frankrike, Grekland, Ungern, Chile och Spanien, men den gjorde storsuccé!

Ja, det är sjukt läskigt att bara ge sig iväg på något en inte kan relatera till innan. Själv var jag ganska likgiltig innan jag åkte – jag visste ju inte vad som väntade! Hur ska en då kunna förbereda sig eller vara förväntansfull. De sista dagarna var jag mest ledsen att lämna Umeå men den känslan försvann så fort jag landade på belgisk mark och blev mottagen av en världsbra välkomstvecka för oss internationella studenter. För er som fortfarande velar – ÅK! KÖR! Bitvis är det ganska utmattande att vara i ett helt nytt land, måsta förlita sig på engelskan, inte förstå det inhemska språket särskilt bra, och oroa sig hur tusan en tar sig igenom en belgisk tenta, men i slutändan kommer nog den här terminen gå till historien som en av de bästa terminerna. Den slår en vanlig Umeå-termin med hästlängder! Förmodligen min roligaste, mest lärorika och mest utvecklande termin under studentlivet. Jag kommer komma hem med nya insikter, fantastiska upplevelser i ryggsäcken, perspektiv på Sverige, minnen för livet och förmodligen vänner för livet också – spridda över hela världen! ÅK!

18836587_10155594487537240_1647161031_o

Bryggeribesök under välkomstveckan till Stella Artois bryggeri. Vi fick rundvisning och de förklarade hur bryggeriprocessen går till. Avslutningsvis fick vi provsmaka (unlimited) nybryggd Stella och en goodie bag med oss hem. Innehåll? You guessed it. Öl! Här med mina då nyfunna vänner Aylin, Cristina och Jenni, från Turkiet, Chile och Finland.

18789647_10155585968592240_694304313_o

Helgtripp till Nederländerna med mitt eminenta reseteam från Paris och min franska vän Justine. Vi bockade av Haag, Rotterdam och till sist tulpanparken Keukenhof där vi tog campingpaus och ställde till med kalas!

Summa summarum är jag hittills jättenöjd med min utbytestermin i Belgien och Leuven! Det är väldigt enkelt att komma hit som utbytesstudent, det internationella nätverket här är stort, och hittills har jag inte stött på något problem som inte snabbt fått sin lösning. Om du funderar på KU Leuven eller har andra frågor om utbytesstudier så hjälper jag gärna till! Tveka inte att haffa mig i UmU:s korridorer eller i Nordpolrummet, eller släng iväg ett Facebook-meddelande!

Stor kram på er alla polare där hemma! Vi ses snart!

/Lydia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s