Program inom Nordpol

Idag under eftermiddagen öppnas anmälan till höstterminen 2017 och då är det möjligt att söka till Nordpols olika program – politices kandidatprogrammet, statistikerprogrammet och samhällsvetarprogrammet. I nordpolsbloggen kommer nu tre förstaårsstudenter berätta kort om sina program och om studentlivet i Umeå.

biljettförsäljning

Biljettförsäljning till Nordpols mycket populära halloweensittning

Jag heter Jens och kommer från Halmstad och går politices kandidatprogrammet andra terminen. Jag är intresserad av nationalekonomi och kommer välja den av de fyra inriktningar som finns vilka är statsvetenskap, statistik, nationalekonomi samt freds- och konfliktstudier. Jag tyckte detta var en bra utbildning då man får en bred bild av samhället då det ingår flertalet kurser inom samhällsvetenskapliga ämnen! De tre första terminerna har man ett upplagt schema, sedan så får man välja inriktning och sen så finns det möjlighet att göra praktik om man så önskar vilket verkar väldigt spännande. Sedan är det också väldigt många som väljer att åka på utbyte, vilket gör att man har möjlighet att praktisera på intressanta företag och studera i andra länder i upp till ett år av sin utbildning på programmet.

Jag hade aldrig varit i Umeå tidigare och hade enbart hört att det var ett stort campus men jag blev positivt överraskad av att det fanns så många olika saker att göra i stan. Sen om man gillar att äta gott så finns det massa mysiga och alternativa restauranger att besöka och på universitetet så finns det någon förening för alla vilket gjorde att jag engagerade mig i Utrikespolitiska föreningen. Sen har vi flertalet kårpubbar där en av favoriterna är Skogis där de har sopp-och pannkakstorsdagar. Jag kände att jag gjorde rätt val i att komma till norra Sverige då jag aldrig annars skulle få uppleva denna fina natur och träffa massa härliga människor!

nordpolsrygga

Nordpols medlemmar känner man lätt igen tack vare våra fina ryggsäckar

Jag heter Henrik och studerar Statistikerprogrammet på Umeå Universitet. Jag kommer ursprungligen inte från Umeå utan en liten bit utanför Uppsala! Anledningen till varför jag valde att plugga i Umeå istället för Uppsala är till stor del för att jag ville uppleva något nytt och då ansåg jag att flytta 60 mil norr var rätt sak att göra. Jag är just nu inne på termin 2 och sitter faktiskt i skrivande stund nere i Stockholm på studiebesök med Statistikerprogrammet där vi lär oss mer om hur det är att jobba som statistiker!

Så vad är egentligen Statistikerprogrammet?

När jag själv började programmet så visste jag inte direkt så jättemycket om vad en statistiker gör eller vad man kan jobba som, det är det inte så många som gör och det skulle kunna vara en anledning till att man inte känner sig så manad till att söka programmet. Det enda jag hade hört innan jag sökte var att det fanns ett stort behov av statistiker på arbetsmarknaden!

När man börjar programmet så läser man först Statistik A vilket jag anser var väldigt nyttigt för man får en hyfsat lugn introduktion till statistik som ämne och lite grundläggande kunskaper. På termin 2, som jag som sagt är inne på just nu så är det lite annorlunda jämfört med termin 1. Man läser nämligen lite mer grundläggande kurser om hur det är att jobba som statistiker och vad man bör ha koll på för programvara, hur arbetsmarknaden ser ut, var man kan jobba etc. Det tycker jag personligen är väldigt givande för då börjar man känna att pusselbitarna om vad programmet är och vad man kan göra efter faller mer på plats.

När man börjar termin 3 så börjar man direkt med Statistik B, nu har jag inte läst den än men vad jag har blivit tillsagd så är det en fartfylld kurs som man lär sig extremt mycket utav. Termin 4 är en så kallad valfri termin, då kan man ägna sig åt lite vad man vill. Man kan till exempel åka på utlandsstudier, plugga någon kurs i en annan stad, lite vad man känner för helt enkelt. Det är ett jättebra tillfälle att inrikta sig inom statistiken och fokusera på något ämne man skulle vilja arbeta inom efter man tagit examen.

Sista året läser man först informatik och matematik, nu vet jag personligen inte vad man går igenom på dessa kurser men man kan ju föreställa sig att det är ganska mycket vad det låter som. Sedan på sista terminen går man Statistik C där det ingår att man ska skriva en C-uppsats inom statistik.

Jag skulle säga att Statistikerprogrammet är ett väldigt givande program som är lärorikt, sedan att man får bo och plugga i fina Umeå är inte helt fel det med! Att få ta del av studentlivet är en extremt fartfylld och spännande upplevelse som jag skulle rekommendera för alla, man har så himla kul och det finns alltid saker att göra! Människorna man lär känna på universitet är en fantastiskt blandad kompott, man kommer lite överallt ifrån med olika bakgrunder och erfarenheter. Att få lära känna alla dessa individer är helt underbart och man skaffar verkligen vänner för livet.

innebandylaget

Nordpols innebandylag

Jag heter Agnes och jag går min andra termin på samhällsvetarprogrammet och just nu läser jag Freds- och konfliktstudier A.

Jag valde samhällsvetarprogrammet för att det är en bred utbildning där jag får möjligheten att förena mina olika intressen med min utbildning och mitt framtida yrkesliv. Det finns möjlighet att välja att läsa bland annat statsvetenskap, företagsekonomi, psykologi och sociologi när man går samhällsvetarprogrammet.

I framtiden ser jag mig själv arbeta med något som berör mänskliga rättigheter, vilket är ett yrke som är svårt att sätta en titel på. Därför passar samhällsvetarprogrammet mig väldigt bra för det ger mig både kompetens och specialisering till en stor bredd.

Till skillnad från frikursare har vi samhällsvetare ett program och vi får tillhöra en förening som på så många sätt förgyller min studenttid. Fastän man inte alltid läser tillsammans finns det en grundläggande samhörighet och föreningen arrangerar många olika aktiviteter som sätter en guldkant på studentlivet.

Som en del av föreningssamhörigheten finns det två lunchrum, här sammanstrålar föreningens studenter under luncherna och oftast även under hela dagarna för gemensamt plugg, diskussion och helt ärligt en hel del skitsnack också. Här finns det alltid varmt kaffe och roligt umgänge.

Så, är du en samhällsintresserad person som vill kunna forma din egna utbildning, men ändå ha den gemenskapen och sammanhållningen en får av att gå ett program kan jag verkligen rekommendera samhällsvetarprogrammet vid Umeå universitet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s