Praktik, Esam, Tilda Molin

Hej, jag heter Tilda och har precis börjat min sjätte termin på Polkandprogrammet med inriktning Statsvetenskap. Under hösten 2016 gjorde jag praktik hos Esam AB i Umeå. Det är ett konsultföretag inom området hållbarhet och har kontor även i Stockholm och Malmö, men det största finns i Umeå där elva konsulter jobbar. Jag vet inte om alla har en klar bild av vad det innebär att vara ”hållbarhetskonsult” men för mig var det ganska oklart vad det ens innebar att vara konsult innan jag började. Det som främst intresserade mig var deras beskrivning om arbete med hållbarhet på bred front. Nu ska jag försöka förklara vad jag fått göra!

Det började intensivt med en tre dagar lång utbildning i internrevision. Vad är det då? Det är lätt att tro att det alltid handlar om ekonomi när det gäller revisioner men Esam sysslar inte med ekonomisk revision utan med verksamhetsrevision. I korta drag innebär det att de hjälper företag eller kommuner med sitt kvalitets- och miljöarbete för att nå upp till vissa standardkrav så de kan bli miljöcertifierade enligt det internationella organet ISO. Anledningen till att företag och organisationer anlitar revisorer varierar, en del gör det främst för att det är ett krav att vara miljöcertifierad vid upphandling, andra för att de har ett genuint intresse för miljöfrågor eller att de upplever en stor hjälp från revisioner och ledningssystem. Som revisor får man besöka flera olika verksamheter och möta många olika människor, ibland blir uppgiften att försöka inspirera företaget och ibland blir en själv väldigt inspirerad av deras arbete.

De första dagarna under utbildningen kände jag mig rätt förvirrad av nya ord som: standardkrav, stödprocesser och livscykelanalyser… men efter att ha gått utbildningen och sedan fått följa med på flera riktiga revisioner kändes det som jag hade mer koll på läget. Jag fick själv vara delaktig i hela processen från att läsa in mig på företaget till att hjälpa till att leda revisionen och slutligen skriva revisionsprotokoll.

tilda1

Visst går det nästan att se vem som var mest förvirrad första dagen på internrevisionsutbildningen?

Konsulterna på Esam spenderar inte största delen av tiden på kontoret utan är väldigt ofta ute på olika uppdrag. Som sagt jobbar det elva konsulter i Umeå och jag har fått möjlighet att följa med nästan alla på olika uppdrag. Ibland har jag fått uppgifter som att författa intervjufrågor till projekt eller att spåna på uppgifter till workshops och jag har också blivit en hejare på att skriva mötesprotokoll, sammanfatta diskussioner och sammanställa Excel ark.

Att mingla och gå på olika nätverksträffar också blivit en del av uppgiften. Jag är väl egentligen ingen typisk mingelperson som älskar att snacka affärer och äta snittar med hundra pers samtidigt, men jag har insett att det finns olika typer av minglare. Det kan faktiskt vara intressant att träffa olika människor som är engagerade i samma fråga, till exempel miljömässig hållbarhet, CSR eller jämställt arbetsliv. Det måste inte heller vara en tävling i vem som hinner prata med flest. Framförallt har det gett mig en bra bild av vilka som verkar för olika frågor både internationellt och lokalt i Umeå.

En annan del av Esams verksamhet är att hålla utbildningar, något som jag ofta fått vara med på antingen för att hjälpa till att koordinera eller för att själv lära mig om ämnet. Utbildningarna har handlat om allt från Cirkulär ekonomi till Asbesthantering. Förutom nya kunskaper inom flera områden har jag också lärt mig att det gäller att prioritera när det handlar om fika på utbildningar. Att äta alla sorters fika som bjuds kan göra att du behöver öka din träningsmängd, tipset är att tidigt göra en översikt av fikat och sedan rikta in sig på det bästa. Dessutom har min kaffekonsumtion ökat avsevärt, en period införde jag ”varannan vatten” under kontorstid.

Nog om i-landsproblem. Jag har fått åka på flera seminarier och konferenser som behandlat hållbarhet på olika nivåer. När jag har åkt iväg har jag ofta fått skriva en rapport tillbaka till dem som inte var där. Några exempel på personer som föreläst är: Camilla Wagner en av de första kvinnorna på tidningen Veckans Affärer, Tove Dahlgren Statsvetare anställd på stiftelsen Albright, Mattias Goldman VD på tankesmedjan Fores och Günter Mårdner VD för företagarna samt många fler.

tilda2

Stolt poserande framför Esam-bilen som jag blev betrodd att köra

När jag inte varit internrevisor, minglat, skrivit protokoll eller fikat på utbildningar har jag haft ett eget uppdrag som jag jobbat med parallellt under nästan hela praktiktiden. Uppdraget har inneburit att jobba med Esams omvärldsbevakning. Jag fick börja med att läsa in mig på ämnet, hur omvärldsbevakning kan struktureras, hur andra verksamheter gör och vilka stöd som finns. Därefter höll jag intervjuer med nästan alla på företaget för att se hur de arbetade. Syftet var att kartlägga deras arbetssätt och sedan komma med förslag på hur en ny process för omvärldsbevakning kunde se ut. Jag fick presentera mitt förslag för de anställda genom en skriftlig rapport och en muntlig presentation i slutet av praktiken.

Ända från början har jag (och övriga praktikanter) blivit medbjudna på interna utbildningsdagar, afterwork och liknande vilket gjort att jag verkligen känt mig som en i gänget. Det var faktiskt ganska sorgligt att lämna kontoret sista dagen.

tilda3

Såhär firade man varje dag när jag kom till kontoret…

tilda4

… nä nu skojade jag. Men extra bonus är att Esam delar kontor med flera trevliga grannar. Här är en bild från när ett av företagen hade femårsjubileum och bjöd på bubbel på kontoret, mycket trevligt!

Att praktisera på Esam var långt ifrån något jag tidigare provat på och det har verkligen varit intressant att få en inblick i deras verksamhet. Praktikterminen kan jag rekommendera alla, oavsett var du hamnar så kommer det vara väldigt annorlunda från att sitta och plugga på UB. Om du läst ända hit kanske du också vill veta hur jag fick platsen? J Esam brukar inte utlysa några platser men tar gärna emot praktikanter i mån av tid, ofta två eller tre per termin. Jag tog kontakt med Esam via ett nummer jag hittade på hemsidan och fick sedan komma på intervju med VD:n Mikael Brändström (som sedan blev min handledare). Mikaels uppgifter finns på Esam.se.

Om du har andra frågor får du gärna kontakta mig på: tildakatarina@gmail.com

Ha det fint!

/Tilda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s