Utbytesstudier, Sciences Po Grenoble, Hanna Huppunen och Linn Nilsson

Linn och Hanna här med en hälsning från den franska alpstaden Grenoble. Vi har bara en månad kvar av vår utbytestermin, och kommer nu med lite tips och uppdateringar från vårt utbyte vid Sciences Po Grenoble.

utbyte1

Grenoble ligger som sagt i de franska alperna, det betyder att vi är omringade av bergstoppar åt vilket håll vi än tittar. Staden med sina ca 150 000 invånare är lite större än Umeå, vilket passar oss perfekt. Grenoble är precis som man tänker sig att en fransk stad ska vara, med caféer, barer och restauranger vid varenda gathörn. Vi har även njutit av en lång sommar som räckte ända in i oktober. Vår skola, Sciences Po är en ”grande école”, dvs en så kallad elitskola. Lärarna gillar att påpeka att de franska eleverna är ”highly intelligent”, vi tycker dock att vi Erasmusstudenter är minst lika intelligenta.

Systemet är lite annorlunda här än hemma, vi har alla våra kurser samtidigt vilket gör att vi nu sitter med majoriteten av skolarbetet under sista månaden. Tempot hittills under terminen har varit väldigt lågt, och vi hade till och med ett höstlov några veckor in. Eftersom ingen av oss är en fena på franska läser vi våra alla kurser på engelska. Det hindrar dock inte vissa lärare från att använda sig av kurslitteratur på franska eftersom ”alla ju ändå är här för att lära sig franska”… Kurserna vi läser är statsvetenskapliga, men vi läser även de obligatoriska kurserna i franska och French civilization. Dessa känns dock endast som ett plus i våra studier!

Vi lärde oss tidigt att acceptera att här kommer ALLT gå långsamt, allt ifrån ett bankbesök till kassakön på den lokala mataffären. Vår knapphändiga franska till trots har vi klarat oss bra i det dagliga livet, även om det ibland kan vara en utmaning. Så länge du förstår de vardagliga fraserna som ”har du ett medlemskort?” kommer du klara dig galant! Ska du plugga i Frankrike? Glöm inte att alltid bära runt på massa ID-kort på dig själv ifall du måste lämna dem till någon, t.ex. till skolan, boendet, din baskettränare, när du ska skaffa spårvagnskort eller vid något annat tillfälle som kräver onödigt pappersarbete.

utbyte2utbyte3

Det finn såklart för- och nackdelar med allt, här kommer en traditionell lista över det bästa och sämsta med vår utbytestermin:

Topp 3:

  • Läget! Grenoble ligger vackert beläget, och här finns även goda möjligheter att utforska andra delar av Frankrike. Vi har till exempel besökt Lyon, Marseille, Nice, Paris och Genève under vår termin, och till helgen ställer vi in siktet på Turin!
  • Maten! Vi har med glädje vant oss vid att dricka vin till lunchen och äta middag sent på kvällen. Vi har blivit duktiga på att läsa franska menyer och kan således undvika att beställa in någon form av inälvsmat. Ett stort plus är att vår mataffär har en enorm ostdisk och en stor disk enbart dedikerad till olika bakelser.
  • Alla nya vänner! Det har varit roligt att lära känna människor från alla världens hörn, det finns alltid någon att åka på utflykt med, eller att haffa för en fika. Det finns inget roligare än att upptäcka nya ställen med nya människor!

 

Botten 3:

  • Byrå I Frankrike älskar man pappersarbete, här är man absolut inte övertygad om att ett datorsystem skulle vara det bättre valet.
  • Alla prov i slutet. Det kräver en del planering att lyckas skriva alla uppsatser och prov under samma månad, för oss som är vana vid en tenta i månaden.
  • Kort termin. Vi började vår termin i mitten av september, och tiden har sedan dess gått alldeles för fort. Det känns tråkigt nu att veta att terminen börjar gå mot sitt slut.

 

Under vår helg i Paris hängde vi vid Eiffeltornet med vår Nordpolare och tillika klasskamrat Oscar! Det var ett mycket kärt återseende.

utbyte5

Vi har även passat på att hike-a! Tråkigt nog kom vi på det här med hike när säsongen var i princip slut, men några hikes hanns med i alla fall! Här på toppen av Le Moucherotte på ca 1900 m.ö.h. med Mont Blancs vita toppar i bakgrunden!

utbyte6utbyte7

 

Här är ett par bilder från våra varma höstlovsdestinationer på franska rivieran. Utsikt över Marseille och medelhavet, samt en strand i vackra Nice!

utbyte8utbyte9

 

Här är vi med våra vänner från Singapore, Tyler och Si Ling. Här besökte vi vackra Annecy och tvingade en förbipasserande fransman att föreviga ögonblicket.

utbyte10

 

På ett välkomst-event på skolan med vår vän Diana.

utbyte11

Här är alla nya studenter vid Sciences Po 2016, franska förstaårselever, Erasmusstudenter och masterstudenter! Denna bild togs under första välkomstdagen framför Hôtel de ville de Grenoble, som är Grenobles rådhus.

utbyte12

 

Här är vi på vårt campusområde iklädda våra Sciences Po-tröjor, i bakgrunden skymtar ni bergskedjan Chaine de Belledonne. Trots att det finns en del saker som gör Frankrike lite krångligt är vi båda supernöjda att vi valde just Grenoble som vårt förstahandsval! Vi trivs superbra här och har lärt känna så många härliga människor vi annars inte hade träffat. Att varje morgon få vakna till utsikten över bergen är något vi båda kommer sakna mycket
då vi så småningom styr kosan hemåt.

Våga söka ett franskt universitet! Låt er inte avskräckas av att det kan vara lite krångligt att plugga i ett land där engelskakunskaperna är högst bristfälliga. Det är ett utomordentligt tillfälle att snappa upp ytterligare ett språk om man som vi är nybörjare. Allt löser sig, och man får mycket hjälp med det praktiska av både skolan och sina nyfunna vänner!

Tack och hej, ses i januari!

/ Hanna & Linn

 

utbyte13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s