Utbytesstudier, University of Konstanz, Sef Meens Eriksson

Det har nu gått ett par månader sen jag kom hem från mitt utbyte i underbara södra Tyskland och jag börjar inse mer och mer hur givande det verkligen var. Så innan beskrivningen av min tysklandstermin tar fart så kan jag ju bara hinta om att du verkligen gör klokt i att söka och börjar längta efter just ditt utbyte.

Tänk dig gamla stan i Stockholm fast lite mysigare ändå och mer medeltidiskt — och tre gånger så varmt. Något sådant skulle man kunna beskriva staden Konstanz som. Även om jag innan inte hade allt för höga förväntningar är jag idag asnöjd att jag åkte just dit. Känslan var väldigt fin att just vara i en relativt liten stad där man cyklar överallt, tar ett morgondopp i Rhen-floden pluggar på dagen och avslutar med ett kvällsdopp i Tysklands största sjö. Däremellan kanske man klämmer in en öl vid någon av alla uteserveringar eller kanske strand-baren, som låg 50 meter från lägenheten. Ja, det är faktiskt en väldigt fin stad och än läckrare blev det när man lyfter blicken mot Schweiz och dess alper som ligger som ett panorama i fjärran. Just närheten till alperna var faktiskt riktigt fint, att kunna dra upp och vandra, cykla, klättra eller bara njuta av utsikterna, bara 1 timme bort. Glöm allt det där trista, osexiga och auktoritära dragen från gammeltyskland, det finns så mycket mer än så.

Den tyska universitetshierarkin var annars något jag bävade för inför plugget men tack och lov bjöd det relativt unga 50-års universitet inget av den stilen, nästan lika relaxed stämning (mellan student och lärare) som här hemma. Vad som var klurigare var att hålla koll och strukturera sex parallella kurser, i varje kurs skulle man sen skiva en uppsats/essay vilket gjorde arbetsbelastningen relativt hög stundtals. Det som ändå var mest utmanande var att ta sig i kragen att sitta inomhus och skriva när man helst av allt ville dra till stranden och leva livet i stekande sol med de nyfunna vännerna från (nästan) alla världens länder.

Att vara utbytesstudent är en väldigt speciell situation där man möter människor som ofta ligger väldigt långt ifrån en själv i syn på allt från värdefrågor till sociala koder. Ändå inser man snabbt att dessa ibland avgrundsdjupa skiljelinjer berikar och att man hittat fina vänner som i förhandstippet var riktiga högoddsare. Det är nog också det charmigaste med att få vara utbytesstudent, att träffa människor som är så olika en själv, att man utvecklar sin förmåga att skapa värdefulla relationer ur sånt som till en början inte ser allt för spännande ut.

Oavsett vart på jordklotet du hamnar som utbytesstudent så kommer du vara helt rookie och måste lära känna en ny kultur, stad och framförallt söka nya vänner. Att lägga ditt vanliga liv åt sidan för ett halvår öppnar upp utrymme för nya idéer insikter och vänskaper att ta form. Något det annars inte hinns med i det vanliga livet på hemmaplan. Så för att verkligen utnyttja möjligheten till fullo skulle jag först och främst tipsa om att inte bli för bekväm och umgås med svenskar eller hålla sig ständigt uppdate om det svenska livet via facebook/insta. Det är inte förens då du kan få ut fullt av potentialen i den grymma möjlighet som en gratis utbytestermin verkligen är.

Tre bästa med min utbytestermin:

  1.   Tyskarna: Så mycket skönare än väntat, och lätta att få kontakt med.
  2.   Staden: Flod, sjö, alper, medeltid stad.
  3.   Aktivitetsutbud: Ca 100 olika aktiviteter/sporter erbjöds av universitetet.

Tre sämsta:

  1.   Mycket plugg: Jag tillgodoräknade kurserna som stats B, det krävde enbart seriösa kurser.
  2.   För kort tid: Om du har möjlighet så stanna två terminer.
  3.   -No more bad stuff-

 


Loppis och gatumusik I stadens äldsta stadsdel.

 


Dansk kompis förbereder inför screening av fotbolls-VM på strandbaren


Häftigaste vandringsturen upp gröna alperna men vänner


Kvällsdopp vid strandpromenaden med utsikt över alperna i fjärran.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s