Studieresan till Paris

I mars månad deltog sex medlemmar från Nordpol i en studieresa till Paris. Resan anordnades av Politicesstudenternas Riksorganisation, som är den nationella föreningen för alla politicesstuderande. Organisationen tillvaratar studenternas intressen i olika frågor och ett exempel på detta är den årliga resa som PolRiks anordnar som inkluderar studiebesök hos relevanta arbetsgivare på global nivå. Vi från Umeå kom till Paris under onsdagen och inrättade oss på det hostel som vi skulle bo på tillsammans med politicesstudenterna från de andra universiteten. På torsdag förmiddag drog det första studiebesöket igång på Unescos huvudkontor och den svenska delegationens kontor. Besöket gav en intressant och givande inblick i organisationen då vi fick träffa några medarbetare som jobbade på uppdrag av den svenska regeringen; Malin Nilsson Doria och Julia Lodén. Ett särskilt minne från detta besök var hur de beskrev det inofficiella samarbete som sker mellan stater, men som aldrig rapporteras i media. Slutligen välkomnade de oss att söka praktik hos dem. Ett krav är dock kunskaper i franska då det flitigt används under möten och sammanträden.

På eftermiddagen besökte vi den svenska ambassaden i Paris. Där träffade vi Henrik Garmer som arbetar som ambassadråd på enheten för politiska och ekonomiska frågor. Han beskrev sina varierande uppgifter som bland annat inkluderade att skriva rapporter som sedan skickades hem till den svenska regeringen för att förbereda ministrar inför kommande möten med franska representanter, lunchmöten med representanter från andra länder samt mediabevakning av det politiska läget i Frankrike. Henrik förklarade även vad en anställning på Utrikesdepartementet innebär, där regelbundna förflyttningar ingår och att familjelivet därmed behöver anpassas efter tjänstgöringen på departementet.

Under fredag förmiddag besökte vi OECD:s internationella kontor. Under besöket gavs två föredrag om organisationens arbete samt praktikmöjligheter. Till skillnad från Unesco är inte språkkunskaper i franska ett krav. Vi fick träffa en praktikant från Sverige som läst nationalekonomi och nu hade en traineeanställning vid OECD som hon uppskattade mycket.

Under resan träffade vi även Jörgen Karlsson som arbetar med bistånd inom organisationen via den svenska delegationen. Hans tidigare arbetslivserfarenheter inkluderade praktik vid ambassaden i Mexico och arbete med säkerhetsbevarande insatser på FN-kontoret i New York.

Det sista besöket för resan gjorde vi på avdelningen PSIA, Paris School of International Affairs, som tillhör universitet Science Po. Där fick vi information om skolans studieupplägg som drastisk skiljer sig från hur svenska universitetsutbildningar är utformade. På Sciece Po väljer man två inriktningar, en tematisk (t.ex. jordbruk eller hälsa) och en geografisk (t.ex. nordöstra Asien) vilket gör att du som student kan skapa dig en unik utbildning. Dessutom läser studenterna ett språk parallellt med övriga studier. På Science Po finns möjligheten till vidareutbildningar, exempelvis masterutbildningar, som även vi ifrån Sverige kan söka. Här avläggs en terminsavgift och anmärkningsvärt är att den baseras på dina föräldrars inkomst… Vi fick slutligen an en rundtur över univeristets olika campus.

Lördagen var en dag utan studiebesök vilket gjorde att det fanns möjlighet att utforska Paris. Vi besökte Eiffeltornet i soligt vårväder, följt av pizza och vin på trapporna vid Sacre Coeur. Vi hann även med att äta franska crêpes och sega sniglar mellan promenaderna bland sevärdheter såsom Louvren och Notre Dame. På söndagen packade vi våra väskor och återvände hem till Umeå som bjöd på tentor i mikroekonomisk nyttomaximering och redovisningar av utvärderingsmodeller.
Detta tar med oss från resan:

  • Ytterligare språkkunskaper utöver engelska är av stor vikt om du vill jobba på internationella organisationer.
  • På Sience Po lades betoning på att nicha sig själv. Vi tänker att vi bör ta tillvara de möjligheter som finns att specialisera oss inom vårt program för att bli unik. Detta kan ske genom kursval, väl av ämne på C-uppsats eller val av praktikplats.
  • Genom umgänge med studenterna från de andra universiteten fick vi bättre kännedom om hur deras utbildning är upplagd samt hur det studiesociala kan skilja sig åt. Medan de flesta i Umeå väljer att inrikta sig på statsvetenskap väljer majoriteten i Linköping den nationalekonomiska inriktningen.
  • Ibland kan det kännas ouppnåeligt att få en praktikplats eller anställning vid en stor internationell organisation eller på Utrikesdepartementet. Men vi upplevde samtidigt att de människor vi träffade var väldigt jordnära och så länge man har intresset och viljan så har man absolut alla möjligheter att lyckas.

Au revoir! Marie, Elin, Lydia, Emma, Tilda och Amanda

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s