Utbytesstudier, Cardiff University, Julia Hedlin

I skrivande stund har jag en paus från plugget inför min sista tenta imorgon vid Cardiff University, två frågor rörande medias bevakning i Israel/Palestinakonflikten samt sociala mediers roll för Islamiska Staten. Bara en dag återstår av mitt utbyte vid Cardiff University och i med detta har jag alltså snart avslutat min fjärde termin på Politices Kandidatprogram med inriktning statsvetenskap. Nu mer än någonsin undrar jag var den här terminen försvann och jag önskar så innerligt att vi alla kunde stanna kvar. Det må vara världens största klyscha – men det absolut bästa med min termin utomlands har varit att träffa alla olika människor från andra delar av världen. Det har varit så intressant och lärorikt att verkligen inse att det svenska sättet långtifrån alltid kan likställas med normen.

Det bästa med staden och universitetet här är att det är medelstort, vilket gjorde att jag kände mig hemma efter väldigt kort tid och trots ett uselt lokalsinne kunde jag navigera mig fram relativt snabbt. Det som har varit mindre bra med Cardiff är stadens läge i Europa. Hade staden varit belägen i Centraleuropa tror jag att jag hade kunnat se större delar av Europa, samtidigt som jag nu istället fått upptäcka platser i Wales jag troligtvis aldrig hade fått se annars. Med utbytet generellt tycker jag det jobbigaste har varit att ständigt vara begränsad i språket. Även om mina språkkunskaper utvecklats enormt kommer jag inte ifrån det faktum att jag saknar vissa nyanser i engelskan som lokalinvånarna mer naturligt har. Samtidigt har mitt språk också blivit jämfört med The Queen, eftersom personer med engelska som andraspråk tenderar att hålla sig mer grammatiskt korrekta och undvika slang i samma utsträckning – så min poäng är helt enkelt att inte låta rädslan för ett nytt språk hindra er från en upplevelse utomlands.

Tyvärr hade jag till följd av viss misskommunikation problem med att få läsa de kurser jag först hade sökt. Det resulterade i att jag fick välja helt andra kurser – några som i slutändan visade sig vara intressanta – men det innebär också att mitt största tips till är att trippelkolla så att alla avtal och kurser stämmer för just dig. Några andra generella tips för utbytesstudier jag kan säga är:

  • Kolla upp andra möjligheter för boende än vad universitetet erbjuder. Jag bor i en studentkorridor (tänk er ungefär en fjärdedels storlek på rummet jämfört med ålidhem), men hade jag fått välja igen hade jag förmodligen sökt ett rum i ett privat hus med andra studenter. Det kan absolut variera mellan universitet och t .om. korridorer, men av personliga erfarenheter verkar det som att de som bor privat har närmare relation till dem de bor med och därmed alltså kan få chansen till ett ännu större kultur- och språkutbyte.

 

Här är en bild från mitt rum första dagen. Inte det mest inspirerande som ni kan se, men vattenflaskan från IKSU har i alla fall hängt med ända från Umeå.

  • Kolla på universitet med brett utbud av aktiviteter. Cardiff University har över 200 societies, vilket gör att det finns saker att göra hela tiden om en så önskar. Jag och Molly valde att köra en termins pole sport, vilket var bland det roligaste jag gjort. Universitetet anordnade också massor med olika dagsutflykter och vi åkte till både till Oxford och Swansea.

 


Här har vi precis klarat vår level 2!

  • Planera studierna i tid. Studieupplägget är väldigt annorlunda och det är en stor omställning att gå från att läsa en kurs till fem kurser parallellt. Eftersom de inte heller har tentor löpande under terminen krävs det självdisciplin att börja plugga redan från början ändå, om en vill undvika många och långa nätter på biblioteket sista veckan innan deadline. Alla lärare här har som sagt varit väldigt hjälpsamma och de är vana vid stundvis förvirrade utbytesstudenter, så ta vara på den hjälp som finns att få.
  • Säg ja till typ allt! Det är svårt att hinna med allt samtidigt, speciellt när en drabbas av hemlängtan och helst vill se på Netflix och äta saltlakrits (Obs! packa med mer än vad ni tror, det går åt), men det är värt det. Studierna måste såklart få ta sin tid, men jag har lärt mig mest av att bara vara här. För ett halvår sen trodde jag knappast att jag skulle svingas nedför Europas längsta zipline eller besöka Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

 

Redo för zipline, som kan gå uppemot 160 km/h.

Jag och Elisa från Österrike turistar i Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Ja, jag har försökt lära mig uttala det och nej, jag har tyvärr inte lyckats än.

Som tidigare berättat var jag inte alls motiverad att åka på mitt utbyte. Jag trivdes fantastiskt bra i Umeå och var inte alls redo att lämna bubblan på pol.kand. Trots det är jag så tacksam för att jag faktiskt åkte och vill verkligen uppmana er alla som någonsin ens bara nuddat vid tanken att göra samma sak. Eftersom Cardiff University var långt ifrån mitt förstahands val kan jag med full övertygelse säga att det kommer att bli en upplevelse var ni än hamnar.

Eftersom terminen slutar lite tidigare än vad jag först beräknat, lämnar jag Cardiff om några dagar för att spendera en månad på resande fot ensam i Europa. Kämpa på resten av terminen och njut av Umeå. Har ni frågor/funderingar får ni såklart gärna höra av er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s