Utbytesstudier del 2, University of Limerick, Marta Lund

Hallå!

Marta Lund här igen, direkt från sitt studentrum på University of Limerick. Som en del kanske redan vet så skulle jag egentligen inte hit till Irland över huvud taget, jag hade fått platsen till Stellenbosh i Sydafrika men pga. att kontraktet löpt ut mellan universiteten hamnade jag på Irland istället. Om jag var besviken innan kan jag säga att det är jag inte nu. Trots allt är jag faktiskt glad att jag hamnade här! Irland har verkligen visat sig från sin bästa sida, trots regn och vind!

Under denna termin har jag gjort och sett saker som jag aldrig kunnat drömma om! Allt från att skriva 5 uppsatser på 2,5 vecka (så går det om en inte har allt för bra planeringsförmåga) till att lära mig surfa, uppleva st. Patrick’s day, tycka om Guinness, ta ett dopp vid Cliffs of Moher, för att inte nämna alla fantastiska människor från hela världen jag mött.

Idag är det den 11 Maj och jag har sista tentan på måndag den 16/5 klockan 9.00. Det känns skönt att snart få skolan överstökad men helt ärligt känns det mest sorligt. Det har verkligen varit en fantastisk termin här Den senaste veckan har bestått av farväl-fester och hej-då fikan, samtidigt som en har svettas på bibblan och inte riktigt kan förstå att det är slutet.

Okej, nog med lämna-ångest, Nu till bästa/sämsta med University of Limerick;

Sämsta:
Alla uppsatser och tentor på samma gång
Inga micros på skolan (Min lösning: humus wrap eller sallad varje dag, rekommenderas dock!)
Att terminen tar slut…

Bästa:
Alla Clubs och Societies , speciellt Outdoor Pursuit Club (som bland annat tagit mig till Irlands högsta topp) och Surf club (som slängt mig i kalla vatten men även gett mig en ny passion i livet).
Människorna- både studenter och lärare!
Biblioteket- Har inte behövt köpa en enda bok! Bra platser att studera på, även om det är svårt att få plats efter klockan 9 i tenta tider (vilket kan ses som en nackdel men i själva verket blir det en fördel eftersom det ger en bra motivation till att stiga upp tidigt..)
Stables! Universitetsklubben som vi alla hat-älskar!

Tips till dig som vill plugga på University of Limerick (eller utbytesstudier generellt):

  1. Oroa dig inte för mycket för engelskan, det kommer gå bra!
  2. Frys/ Säg upp ditt mobilabonnemang och fixa ett Irländskt (även om jag har klarat mig på mitt svenska så hade det underlättat)
  3. Testa nya saker!
  4. Planera studierna – det är en utmaning att läsa 5 kurser parallellt !
  5. Men kom också ihåg att det inte är omöjligt ^^ (jag trodde ALDRIG att mina essays skulle ta slut och rätt va de var kunde jag stryka dom från listan)
  6. Campus boenden är generellt bra och en bra möjlighet att lära känna folk. Nackdelen är att det är lite dyrt. Vill en bo privat så finns det flera ställen som är relativt nära.
  7. Joina olika klubbar och societies, och hellre för många än för få. Det är ett otroligt bra sätt att uppfylla punkt 3, men även för att träffa folk, både irländare och utbytesstudenter.

Slutsats: Jag tycker verkligen att University of Limerick har varit toppenbra. Lärarna har varit väldigt kunniga, professionella och hjälpsamma. Kurserna har också varit väldigt bra och intressanta, även om jag fick ändra några från mitt ursprungliga val. Jag kan också tillägga att trots att 4/5 av kurserna jag läste var för 4:e års studenter/master studenter, har de inte känts allt för svårt, dock en utmaning (ska dock inte säga hej innan jag fått betygen..).

Nu till den kanske bästa fördelen med Univerity of Limerick; Det är ju beläget på Irland! Under mina 4 månader här har jag aldrig slutat att förvånas över dess fantastiska natur. Jag har rest runt väldigt mycket – till norr, väst, öst och syd, både via gruppresor med international society , OPC, eller via surfklubben men även ”privata ” resor. (Tips, lär känna någon med bil!)

Nu till Sämsta/Bästa med Irland:

Sämsta:
Regn och Blåst, även om det har varit mycket mindre än vad jag förväntade mig!
Utbudet på Vegetarisk mat på restauranger är inte alltid det bästa (Fast om du gillar pommes så kommer du klara dig galant- Irland är ju potatisens land)
Svårt att ta sig till en del vackra platser utan bil

Bästa:
Naturen, Naturen och Naturen !
Surfing (ink. Våtdräkt)
Människorna och Mentaliteten – ”vi tar det som det kommer” och ”Irish- time” och att folk hälsar oavsett om du känner hen eller inte
Alla underbara pubbar med livemusik
Den irländska dialekten

Jag kan inte med ord beskriva hur fantastisk denna termin varit. Det är verkligen med klumpen i magen jag lämnar detta land och alla människor, för att inte glömma min Kilmurry 37 familj – the american girlz. Även om det varit frustrerande ibland med olika åsikter (även om jag har lärt dom en hel del om det fantastiska välfärdsystem vi har i Sverige) så kommer jag sakna dem otroligt mycket! Tur att Becky, en av mina roomies, gjort ett bildspel ”Kilmurry 37- the love story” med foton och citat från terminen som gått.

Det som i Januari kändes som en evighet kan jag nu konstatera gick på ett ögonblick. 4 månader i Limerick går nu mot sitt slut. På måndag den 16:e maj är det den sista tentan, och kanske en Pint eller tre efteråt, sen är terminen över. Underbart är kort helt enkelt! Dock ska jag inte hem direkt, jag och en tjej från Österrike åker till Marocko och surfar lite innan hemflytt, det blir bra. Sen så är ju UÅ väldigt fint, framförallt ni människor som bor där!

 

Puss och Kram
Marta Lund


 

Surf i Ballybunion

Cliff ”walk” i Ballybunion


 

St. Patrick’s day i Dublin

Cliff Walk i Kilkee

 

 

Fick uppleva lite vinter ändå, Kilarney national park

Tripp till Nordirland (the dark side) och Giant’s Causeway

 


 

En dag vi skulle surfa och när vi kom fram va det INGA vågor (händer typ aldrig) Plan B; Ett dopp vid Cliffs of Moher

Annonser