Praktik, Finansdepartementet, Clas Älgenäs

Om du är en ung hungrig student som med din kommande examen i hand vill ge dig ut i för att göra skillnad på plats, förändra världen och är starkt driven av din ideologi så kanske det är bäst du slutar läsa här.

Är du istället som jag, nästan lite uppgivet pragmatisk och mest ute efter att få en lugn tillvaro med en schysst bostad, ett schysst jobb som i alla fall tangerar din utbildning och när allt är ordnat och på plats eventuellt överväger att skaffa en katt så kanske denna text kan vara av intresse för dig.

Nej riktigt så grå är jag inte. Jag heter Clas Älgenäs och läser (rent praktiskt) sjunde terminen av sex på Polkand-programmet med en statsvetenskaplig inriktning. Att jag på ett sätt läser sjunde terminen beror på att jag under min sista termin (VT15) började tänka att ”vänta nu, praktik är en grymt bra erfarenhet att ha”. När jag smält den tanken slog jag hål i saken och sökte några platser.

Till saken hör att många praktikplatser som finns där ute kräver att man är inskriven på ett universitet men då jag i våras läste min sista termin på programmet så skulle jag stå utanför universitetet till hösten vilket såklart inte skulle fungera. Jag knackade då försiktigt på dörren till vår studievägledare som efter lite diskussion ordnade så jag kunde räkna bort min kurs i nationalekonomi B från programmet för att då ersätta den med en praktik-termin.
En dag ringde de från Finansdepartementet – Budgetavdelningen (BA) och ville ha mig på intervju. Åkte ner på intervju och imponerade tillräckligt för att de skulle ringa veckan efter och erbjuda mig platsen. Jag kunde vid detta tillfälle inte riktigt begripa att jag blivit erbjuden (i alla fall för mina mål) den bästa praktikplatsen som finns tillgänglig.

12358332_1253663627992996_1958482746_n

En ”döseriös” Clas

Jag tänker inte i detalj gå in på BAs organisation utan hänvisar istället till regeringen.se för den som är intresserad. Men kort kan sägas att BA, precis som andra avdelningar inom Regeringskansliet, är uppdelat i enheter. Stabsenheten, Strukturenheten, Totaleriet, EUbudgetenheten, samt de tre kontaktenheterna. Som hörs på namnet sysslar BA (bland annat) med statsbudgeten.

Uppgifterna jag har fått göra under min tid på BA har varierat både i omfattning och i nivå. Allt ifrån att ta fram underlag och sammanfatta rapporter till handläggare som behöver information men inte har tid att ta reda på den själva till mindre glamorösa uppgifter som att korrekturläsa texter.

12336010_1253665974659428_616353192_n

Smygtitt på BP16

En av de större uppgifter jag varit inblandad i och som intresserat mig mest måste vara när jag hjälpte Strukturenheten med Långtidsutredningen (vars huvudbetänkande offentliggöras om en vecka i skrivande stund). Långtidsutredningens syfte är att ge en bred översikt över den svenska ekonomins utmaningar och möjlighet på lång sikt och kunna ligga till underlag för beslutsfattare i deras strävan efter en ökad produktivitet och högre tillväxt. Bland annat gjorde jag research i form av att se hur en del andra länder hanterade sina långsiktiga utredningar.

Detta gjorde mig mer insatt i dels själva meta-perspektivet, alltså hur andra länder förhåller sig till detta, vilka frågor de tar upp och vilka ämnen som de väljer att fokusera på men också insatt i själva sakfrågorna till exempel hur andra länder ser på frågan om förhöjd pensionsålder i och med skiften i demografin.

I huvudsak har min praktik gett mig en större inblick i Regeringskansliets funktioner och samverkan mot just Budgetavdelningen. Känslan att vara i händelsernas centrum har varit påtaglig under hela min vistelse vilket har varit mycket intressant och spännande. Under hösten har såklart migrationsfrågan varit extremt aktuell. Detta har märkts av genom fasta mötespunkter och återkommande arbetsuppgifter som behandlar ämnet.

Så varför har Finansdepartementet BA varit, för mitt syfte, den bästa praktikplatsen? Jo, jag vill ha ett säkert fast arbete, gärna statligt, och vad är då bättre än just Regeringskansliet eller en myndighet? Den bästa erfarenheten hade förstås varit en praktik på ett enskilt departement eller myndighet och söka jobb precis där, men det krävs förstås att jag enbart skulle söka jobb just på det departementet eller den myndigheten. Jag tror att på ett generellt plan så är en praktik på BA extremt bra. Det har gett mig en bred överblick av hela Regeringskansliet vilket på så vis i en viss grad kan göra mig till en ”Jack of all trades” ett mycket bra komplement till en statsvetare på kandidatnivå.

Vidare är det ett mycket trevligt gäng som jobbar på BA. Jag har under hösten deltagit på kräftskiva, flerdagarskonferens, after work, torsdagsfikor, fredagfikor, fredagstalare och nu senast allsång med statssekreteraren. Samtidigt i alla dessa roliga aktiviteter så är det ett otroligt professionellt gäng personer som jobbar på BA. Alla är grymt kunniga vilket har gjort min tillvaro lärorik och mycket givande. Summan av allt detta gör att jag inte kan överdriva mina rekommendationer att söka en praktikplats här.

Jag känner att jag nu på riktigt är redo att sträva mot det stabila, trygga, rutinmässiga liv jag de senaste åren börjat eftersöka och när jag tröttnar på den tillvaron så tar jag det därifrån. Jag var i veckan på en anställningsintervju vid ett annat departement och hoppas såklart på ett positivt besked därifrån. Därefter återstår bara små parenteser som ett tjusigt boende och så katten då förstås.

Mjau Mjau

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s