Att engagera sig, Emelie Karlsson för Amnesty

Hej!

Mitt namn är Emelie Karlsson och jag läser mitt andra år på samhällvetarprogrammet. När jag började mina studier visste jag snabbt att jag ville engagera mig i någon slags studentförening eller liknande, och jag råkade första veckan snubbla över ett flygblad där det stod att det fanns en studentgrupp som var kopplad till Amnesty International. Idag sitter jag som ordförande i studentgruppen.

Vad är Amnesty?
Amnesty är en politisk, religiöst och ekonomiskt obunden organisation som arbetar för mänsliga rättigheter världen över. De dokumenterar och utreder människorättskränkningar, utövar påtryckningar mot makthavare för att förebygga, förhindra, och stoppa dessa kränkningar samt kräver att de som gjort sig skyldiga till dessa brott ställs inför rätta.
Amnesty har runt 100.000 medlemmar i Sverige och 2 miljoner globalt sett.
12244092_1087239831287352_2096623776_n

Vad jobbar vi med i studentgruppen?
Ofta jobbar vi med större globala kampanjer. Vi har under de senaste åren varit delaktiga i två stora kampanjer, en som heter “Stoppa tortyr” och som, precis som namnet avslöjar, jobbar med att stoppa stater som utövar tortyr. Vi jobbade bland annat med en kvinna från Mexico vid namn Claudia Medina som blivid godtyckligt torterad för att “erkänna” sin medverkan i ett kriminellt gäng trots att det inte fanns några bevis som kopplade henne till gruppen. I oktober i år träffade vi henne i Stockholm tillsammans med aktivister från hela Sverige där hon tackade oss för vårt engagemang i hennes fall.
Vi jobbade även med en kampanj som heter “Min kropp mina rättigheter” som handlade om rätten att bestämma över sin egen kropp med stort fokus på El Salvador och dess totala abortförbud.
Utöver detta anordnar vi föreläsningar för informationsspridning. I våras anordnade vi i en föreläsning om urfolksrättigheter med fokus på samerna i Sverige. I november i år ska vår distriktsstyrelse anordna en föreläsning om EUs asylsystem. Vi kan även få interna utbildningar i allt ifrån tortyr till asylrätt av Amnesty, vi ordnar namninsamlingar och manifestationer Helt enkelt allt som har en koppling till mänskliga rättigheter.

Varför är det bra att engagera sig?
Det finns många bra anledninagar att engagera sig
– Du träffar massa härliga människor med samma intressen som du!
– Du lär dig massor som du ofta även kan dra nytta av i dina studier.
– Du lär dig om organisationsarbete.
– Det är bra för ditt cv att ha varit engagerad utanför dina studier.
– “För att mänskliga rättigheter ska gälla alla – alltid”

Om ni är intresserade av Amnesty studentgrupp så är det bara att komma förbi ett av våra möten. De hålls varje måndag under lunchrasten (12-13) i Ringius i samhällsvetarhuset. Annars planerar vi en pubkväll tillsammans på lokal nu på fredag (13/11) där nya och gamla medlemmar träffas, tar en öl och vinner pubquizet som lag Amnesty! Alla som är intresserade är välkomna!

12242145_1087239917954010_670887041_n

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s