Utbytesstudier, Baldwin Wallace University (USA), Jasmin Dirawi

Hej!

Jag heter Jasmin Dirawi, är 20 år och läser nu min femte termin på Politices kandidatprogrammet, med inriktning statsvetenskap.

Vårterminen 2015 studerade jag utomlands vid Baldwin Wallace University i Berea, Ohio, USA- det var den roligaste och bästa upplevelsen jag har varit med om! Baldwin Wallace universitet är en 4-årig privat, liberal arts college. Skolan grundades 1845 som Baldwin Institute genom bosättare från Metodistkyrkan. Idag har BW ca 3.050 heltidsstudenter.

Jag bodde på campus vilket alla första- och andraårselever måste göra. Den vänstra bilden visar the ‘Union’ dvs matsal, reception etc. Den högra bilden visar Heritage där jag bodde, där bodde även alla sororities och fraternities.

1

The Union

2

Heritage

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag bodde i ett dorm och min rumskamrat var en utbytesstudent från Marocko. I vår korridor så bodde sorority- ‘systrarna’ från Alpha Phi. Folk i sororities och fraternities kallar varandra för ‘systrar’ och ‘bröder’, vilket jag inte fatta från början utan trodde att alla hade 50 syskon vardera. Folk frågar mig ofta om det är som i Mean girls. Ja det är det, och det är Regina George som styr.

Skämt åsido.. alla är väldigt fina!

3

Trampoliner överallt!

Det går snabbt att hitta vänner, amerikaner är verkligen de trevligaste människor jag har träffat. Random människor ska alltid börja prata med en, vilket jag var väldigt skeptiskt till från början, sedan fatta jag att de flesta bara gillar att prata.  Väldigt praktiskt om man är ny och vill lära känna nya människor. Här så hade en klasskompis till mig, Brian, bjudit in mig till trampolinhäng med sitt lilla gäng. –>

 

 

 

 

Det jag älskade mest på BW var att det fanns en massa grupper för allt, grupperna anordna ofta aktiviteter med trips överallt, många grupper lockade även med gratis mat.

Jag var engagerad i MECC- Middle Eastern Culture Club. Vid ett tillfälle så åkte vi på en trip till Dearborn, Michigan, en stad som är bostadsort för den största bosättningen av amerikaner med arabiskt ursprung, 41,7%.

Midnight Madness är en grupp som varje torsdagkväll från 22-24.00 arrangerade något galet event- därav namnet Midnight Madness..Här så bjöd de på nuggets samtidigt som vi körde bingo. Jag vann ett Itunes-kort på 10 dollar.

4

Vi besökte bl.a denna Moské med MECC

6

Ibland var det pizza buffé för 2 dollar. Jag var en aktiv deltagare.

5

MNM- Midnight Madness

 

 

Det fanns grupper för allt, men inte en grupp för alla. Ex. En grupp för folk från mellanöstern, en grupp för African-Americans, en för Hispanics etc. Därför tyckte jag det var dags för en grupp där alla var välkomna, jag startade en grupp som fick heta- Diversity Club. Det var mest på skoj, jag bjöd in alla mina nyfunna vänner och tvingade dem umgås med varandra. Vi hade dock otroligt kul med varandra!

8

Bild från första Diversity Club-mötet

7

En del av Diversity Club- medlemmarna

 

 

 

 

 

 

 

 

Skolsystemet påminner en väldigt mycket om svensk grundskola. Dvs man läser flera kurser samtidigt och har alla sina tentor sista veckan under ‘finalsweek’. För att få mina betyg tillgodoräknade i Sverige så måste jag läsa kurser för minst 12 credits i USA, vilket motsvarar 30hp. Totalt läste jag 5 kurser.

Min favoritkurs var Model NATO-kursen. Vi var en grupp på fyra personer som gick denna kurs och vi skulle representera Turkiet. Efter 1.5 månads förberedelse fick vi åka till Washington DC för att delta i Model NATO Youth Summit som pågick under fem dagar.

10

Utanför turkiska ambassaden i Washington DC

9

Min plats under summiten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid ett tillfälle så anordna universitetet en ‘Cultural Day’ där alla utbytesstudenter fick ställa ut och visa en del av sitt hemland. Vi var fyra länder från Europa (Frankrike, Irland, Grekland+Sverige) som gick ihop och  hade ett café där vi bjöd på gott fika.

11

EU- abroad

12

En galen grek

13

Baldwin Wallace University

Det jobbigaste med resan var den ekonomiska delen. Jag hade inte blivit tilldelad något stipendium p.g.a. var inte Erasmusstudent, sedan var jag sen med att söka till andra stipendier. Min vistelse I USA blev ganska dyr då jag var tvungen att betala allt själv såsom boende+mat+visumkostnader+flygbiljett etc. Men det var lätt värt det!

Slutsats: Otroligt kul upplevelse, man träffar vänner för livet, man lär sig massvis med nya saker om sig själv. Om ni inte har gjort något liknande innan så rekommenderar jag detta starkt!

Om ni har några frågor så kan ni maila mig på: Jasmin.dir@hotmail.com

Kram på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s