Samhällsvetar-SM

Snart är det dags Samhällsvetar-SM! Emelie Högberg tidigare Pol.Kand student och ordförande i Nordpol deltog i förra årets upplaga och har nu skrivit om hennes erfarenhet av det! Känn inspirationen och missa inte ”Inför Samhällsvetar-SM 2015” den 7 okt. Ta chansen att träffa förra årets vinnare och testa på ett case från tidigare år!
Mer info finns här: https://www.facebook.com/events/1622114018040717/

För er som inte känner mig tog jag examen i somras från Pol.kand-programmet. Sedan dess har jag jobbat som asylutredare på Migrationsverket och studerar numera ett mastersprogram utvecklingsstudier i Lund.

Min tid på Pol.kand var väldigt fin med (oftast) bra kurser men kanske framförallt hade jag bra kursare! Det var tre år som gick otroligt fort.  Tentaplugg varvades med sittningar, engagemang, IKSU-pass och många många fikapauser.  Ibland kan dock studierna och studentvärlden känns som en bubbla och det kommande arbetslivet långt borta. När man studerar breda och teoretiska program kan det vara svårt att se hur man ska kunna applicera sina kunskaper på ett verkligt yrke. Så kände åtminstone jag och valde därför att delta i Samhällsvetar-SM när chansen kom förra året.

Jag såg det som en chans att sätta mina kunskaper på prov. Tävlingsmänniskan i mig ville se vad jag kunde göra under tidspress med det jag hade lärt mig. Jag visste också att representanter från näringslivet och offentliga sektorn skulle närvara och därmed erbjuda en möjlighet att ställa frågor och prata med potentiella arbetsgivare.

Två dagar i Stockholm med studenter från hela Sverige visade sig inte bara vara intressant och utmanade men också roligt. Gratis resa, hotell, mat och prylar har ju ingen student dött av heller. Caset var beställt av Naturskyddsföreningen som ville ha hjälp med att minska människors klimatpåverkan genom att få fler att äta mer vegetariskt. Vi fick några timmar till att hitta på våra lösningar och sedan presentera dem för domarna. Domarna som alla representerade olika samhällsaktörer gav oss sedan feedback och presenterade vinnarna. Tyvärr vann inte mitt eller något annat lag från Umeå men det gjorde faktiskt inte så mycket. Föreläsningarna runt omkring var väldigt intressanta och lärde mig mycket om hur arbetsmarknaden ser ut för mig och hur jag ska presentera mina kunskaper. Feedbacken lärde mig att presentation är lika viktigt som innehåll, något universitet inte hade lärt mig. Jag fick också chansen att träffa nya inspirerande människor och så att säga, nätverka.

Till er som tänker delta i årets Samhällsvetar-SM kan jag rekommendera att gå på testcaset nu i oktober. Då är man lite mer förbered på upplägget samt vad domarna värdesätter. Jag rekommenderar också att du teamar upp med någon som har en annan studiebakgrund än din egen. Det gör i sådana fall att ni har en bredare kunskapsbas att utgå från. Dessutom kan det hjälpa er att undvika att använda begrepp som bara är förståeliga för människor inom samma studieområde. Mitt sista råd är att göra er bekanta med hisspitch som kan underlätta vid presentationen.

Studietiden blir så mycket mer givande om man tar det chanser som kommer.

Lycka till med tävlingen och studierna!

/Emelie Högberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s