Utbytesstudier, Cardiff (Storbritannien), Loka Grimlund Rothstein

Hej! Jag heter Loka Grimlund Rothstein, är 23 år och kommer från Umeå. Just nu befinner jag mig i Cardiff i Wales där jag läser min fjärde termin på Politices Kandidatprogrammet, med inriktning statsvetenskap. Min förhoppning är att jag genom att dela med mig av mina erfarenheter av utbytesstudier här på bloggen kan inspirera dig som funderar på att studera utomlands att ta steget till att söka, för det är något jag verkligen rekommenderar!

Three Cliffs Bay, Gower Peninsula

Three Cliffs Bay, Gower Peninsula

Under andra terminen på Pol.kand. programmet så hade vi möjlighet att söka utbytesstudier inom ramen för statsvetenskapliga institutionens avtal med universitet runt om i världen. Sedan ett tag tillbaka så hade jag funderat på att åka utomlands och studera för att få en internationell profil på min utbildning och få uppleva hur det är att bo i ett annat land under en lite längre period. Jag kände att jag ville åka till ett universitet med bra kvalitet på utbildningen som samtidigt kunde erbjuda nya upplevelser i en lite större stad än Umeå. Valet föll på Cardiff, som ligger vid kusten i sydöstra Wales. Med sin närhet till både storstadsupplevelser i London (drygt två timmar bort med tåg) och till naturen i Wales med sin dramatiska kustlinje och två nationalparker, så kände jag att det var en stad för mig!

Från vänster till höger: Cardiff Castle, Cardiff Bay (Pierhead Building), Millennium Stadium och Alexandra Gardens

Från vänster till höger: Cardiff Castle, Cardiff Bay (Pierhead
Building), Millennium Stadium och Alexandra Gardens

Cardiff: om staden & boende
Cardiff (Caerdydd på walesiska) är Wales huvudstad och är med sina drygt 300 000 invånare även den största staden i Wales. När du kommer in i centrala staden med buss samsas höghus och Millenium Stadium med Cardiff Castle och charmiga gamla stenhus i stadsbilden. Här finns ett stort utbud av restauranger, shoppinggallerian St Davids (namngett efter Wales skyddshelgon), Cardiff Market och Bute Park som är perfekt för picknickar och långa promenader, (för att nämna några av mina favoriter). Det märks även att du har kommit till Wales när du går runt i staden: alla skyltar är både på Engelska och Walesiska, även om majoriteten av invånarna pratar engelska. Att ta del av den Walesiska kulturen med dess egna nationalsymboler, mattraditioner och historia har varit väldigt kul! Jag visste nästan ingenting om Wales eller Cardiff innan jag kom hit. Under de snart fem månaderna som jag har bott här har jag verkligen känt mig som hemma. Jag upplever Cardiff som en trygg stad, där människor är hjälpsamma och trevliga mot mig som utländsk student. Både människor på gatan och personal på universitetet har funnits där för mig om jag haft några frågor eller bekymmer. Boendesituationen för utbytesstudenter är rätt bra. Ingen av de utbytesstudenter som jag har pratat med har haft problem med att hitta någonstans att bo. Universitetet tillhandahåller rum i studentkorridorer för utbytesstudenter och det går även att hitta privata boenden i studentkollektiv genom Erasmus Programme här i Cardiff, (som jag gjorde). Jag har verkligen trivts med mitt boende som jag delar med tre andra studenter. Vi har liknande intressen och är måna om att ta hand om huset vi bor i, så jag rekommenderar att kolla upp vilka som du kommer bo med innan du bestämmer dig (om det är möjligt), för att se om du tror att ni skulle passa bra ihop.

Cardiff University

Cardiff University Main Building

Cardiff University Main Building

Totalt studerar drygt 30 000 studenter vid Cardiff University’s två campus (Cathays Park campus och Heath Park campus). Som samhällsvetare har jag haft alla mina föreläsningar och seminarier på Cathays Park Campus, som ligger i centrala stan och kännetecknas av en blandning av moderna och mer klassiska byggnader med pelare och högt till tak. Jag tycker att det har varit häftigt att studera i en universitetsmiljö som grundades under slutet av 1800-talet och som har en annan historia än den mer samtida universitetsmiljön i Umeå. Att studera här skiljer sig från de erfarenheter jag har av att studera vid Umeå Universitet på flera sätt. En av de största skillnaderna är att vi läser alla kurser parallellt, vilket har varit både utmanande (det krävs att ha lite is i magen i början då alla kurserna drar igång samtidigt) och givande, då jag upplever att jag har kunnat se kopplingar mellan mina kurser på ett tydligare sätt än hemma i Sverige. Ytterligare en aspekt som skiljer sig åt är att undervisningen i princip tar slut efter påsk, vilket innebär att det är cirka tre månader undervisning (från slutet av januari till slutet av april) och efter det är det en examinationsperiod under maj månad. Eftersom att min sista deadline var i mitten av maj så är jag alltså ledig resten av läsåret som slutar 12 juni. I början tyckte jag att det här upplägget var riktigt stressigt, då jag satt och skrev på fyra hemtentor samtidigt, men i efterhand så känner jag att det har varit en givande erfarenhet att få se hur universitetsutbildningar ser ut i andra länder och under vilka förutsättningar studierna sker. Det är ju inte heller helt fel att ha tid till att resa i slutet av terminen! I och med att utbytet är med School of Social Sciences här i Cardiff så är kursutbudet ganska brett och omfattar inte bara kurser i statsvetenskap. Jag har bland annat läst kurser i genusvetenskap, globalisering, policy processer och internationell säkerhet under min termin här, vilka jag kommer kunna tillgodoräkna mig som Statsvetenskap B när jag kommer tillbaka. Precis som i Sverige så har det varit varierande engagemang från lärare och studenter på olika kurser, men överlag har jag trivts med mina studier. Jag skulle säga att både upplägget på föreläsningar och seminarier samt de krav lärarna ställer på oss som studenter liknar nivån som vi har på Pol.kand. programmet. I genomsnitt har jag haft fem föreläsningar per vecka och ungefär två seminarier, vilket har gjort att jag fokuserat på ”required readings” snarare än att fördjupa mig i ”further readings” i läslistorna för att hinna med läsningen till alla kurser samtidigt. En av mina favoritkurser var den som handlade om internationell säkerhet som jag läste vid School of Law and Politics. Så mitt tips är att inte tveka att höra dig för hos andra institutioner än din hem-institution om du har möjlighet, de kan ha riktigt intressanta kurser också.

Aktiviteter och resor
Om du gillar att engagera dig i studentföreningar och göra saker tillsammans med andra internationella studenter så kommer du trivas på Cardiff University! Här finns studentföreningar (så kallade ”societies”) för allt ifrån politiska partier och Amnesty International till bakning och yoga. Jag har själv varit med och sjungit i en kör, vandrat med ”Hiking Society”, åkt på resor som anordnats av ”Erasmus Society” och gått på yogaklasser varje vecka. För att ta del av de här aktiviteterna måste en dock vara medlem i föreningarna, vilket kostar varierande mycket beroende vilken typ av förening det handlar om. Intäkterna går till studentkåren och föreningarna, så de återinvesteras i aktiviteter för studenterna. Jag har inte ångrat att jag lagt pengar på medlemskap i olika föreningar, för utlandsstudier är så mycket mer än själva studierna: att få träffa andra internationella studenter från hela världen genom Erasmus Society har varit bland det roligaste med den här terminen!

Cameron, Marion & jag på the Hay Festival i maj 2015

Cameron, Marion & jag på the Hay Festival i maj 2015

The Hay Festival i maj 2015

The Hay Festival i maj 2015

De månader som jag har varit här har jag även hunnit med att resa en hel del, både i Wales och runt om i Storbritannien. Något som jag verkligen rekommenderar är att besöka the Hay Festival, en bokfestival i den lilla pittoreska byn Hay-on-Wye i östra Wales som är känt för sina många bokaffärer och festivalen som anordnas i maj varje år. Jag gillade verkligen att få ta del av boksamtal och äta god mat i tält som är uppslagna mitt ute på landet bland gröna kullar och får som betar i bakgrunden. Dessutom är festivalen gratis! Missa inte heller att vandra längs kusten i Wales. Bara någon timme från Cardiff med tåg finns de mest fantastiska landskap.

Varför studera utomlands?
Under min termin utomlands har jag fått så många nya erfarenheter och lärt mig massor, till exempel har jag:
• Upplevt ett Brittiskt parlamentsval på nära håll
• Varit på mitt livs första rugbymatch
• Besökt tre huvudstäder: London, Cardiff och Dublin
• Träffat studenter från i princip hela världen och diskuterat allt ifrån politik till mattraditioner
• Fått nya perspektiv på mig själv som svensk medborgare/student och hur andra länder uppfattar Sverige i frågor som till exempel miljöpolitik och jämställdhet
• Utvecklat min engelska, både skriftlig och muntligt
• Tagit del av den Walesiska kulturen och hur det är att bo i ett annat land än Sverige

Jag tycker att du ska ta chansen att studera utomlands både för att det är så roligt och för att det ger din utbildning en internationell profil som du kan använda dig av i framtiden! Om du har några frågor tveka inte att höra av dig! Hälsningar, Loka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s