Praktik, North Sweden European Office, Kalle Eriksson och Kejvan Bexenius

Kalle och Kejvan utanför EU-kommissionen

Kalle och Kejvan utanför EU-kommissionen

I skrivande stund är vi inne på vår artonde vecka av praktiken nere i Bryssel. När vi nu slagit oss ned i kontorets fikarum för att försöka sammanfatta vårens intryck är det svårt att greppa hur fort dessa veckor har gått. För att ge er en idé om EXAKT hur snabbt terminen fortlöpt kan vi säga typ så här: Tänk er terminen med nationalekonomi A, fast precis tvärt om. Nåväl. Vi tar det väl, som sig bör, från början. Från alldeles för mycket vedervärdigt* Lindell-kaffe till alldeles för mycket gott bryggkaffe. Från nollgradigt och regn i Umeå till plusgrader och… ja… regn, i Bryssel. Från teori till praktik.

Vi studerar båda pol.kand. med statsvetenskap som inriktning. Kalle på sin sista termin och Kejvan på sin näst sista dito. Vi har båda haft ett intresse för EU-frågor och politisk teori, och dessutom suttit tillsammans i Nordpols styrelse och därigenom blivit bekanta med varandra. Det var därför en överraskning av det gladare slaget när vi fick reda på att vi skulle bli kollegor i Bryssel.

Väl på plats här nere har det varit full fart sen första dagen. Efter en förmiddag av introduktion satte vi så smått igång med omvärldsbevakningen, och under tredje dagen stod vi i Europaparlamentet och drack mousserande och minglade med skotska Europaparlamentariker. Det var med andra ord mycket att ta in på en gång och vi kommer nog båda att bearbeta terminens upplevelser långt efter att våra fötter touchar svensk asfalt igen runt midsommar. Vad som slog oss redan från början var hur öppna, ödmjuka och prestigelösa majoriteten av människorna som arbetar inom Bryssels EU-karusell faktiskt är. ”Om du letar efter en vän i Washington – skaffa dig en hund” ska Harry S. Truman enligt envisa rykten ha sagt vid nått tillfälle. Nu tycks dessa rykten visserligen vara falska, men än mer falsk var vår bild av att det skulle gälla även i Bryssel. Även om vi inte uttalade det till varandra innan avresa bar vi nog båda på en oro över att staden skulle bjuda på många vassa armbågar och ”sparka nedåt”-attityder, men detta visade sig tack och lov vara en till stora delar obefogad rädsla.

Påverkan i EU rör sig åt alla håll och inte bara upp -> ner som många tror.

Påverkan i EU rör sig åt alla håll och inte bara upp -> ner som många tror.

NÅVÄL. Dags att sluta citera döda amerikanska presidenter och istället berätta vad vi egentligen har haft för oss sedan vi sist sågs. Vi ska försöka. North Sweden är alltså Norr- och Västerbottens regionkontor i Bryssel, och kontorets huvuduppdrag består av att arbeta för länens regionala utveckling. Detta sker främst genom ett aktivt påverkansarbete i Bryssel, för att säkerställa att Norra Sveriges perspektiv tas i beaktning i utformandet av unionens politik och fonder. En annan viktig del av kontorets uppgift är att arbeta med dubbelriktad informationsspridning för att öka kunskapen om EU på hemmaplan och vice versa. ”

Under vårterminen har majoriteten av våra arbetsuppgifter varit relaterade till denna informationsspridning. Genom omvärldsbevakning och nyhetsrapportering till ”hemlänen” har vi varit mycket delaktiga i kontorets externa kommunikation. Detta har dels skett genom att rapportera om lagstiftning och pågående politiska processer inom EU, men även genom att vi bevakat och skrivit referat från flertalet av de konferenser och seminarier som hålls dagligen i det Årent-runt-Almedalen som är Bryssel.

Detta arbete har varit otroligt intressant och lärorikt, då vi genom omvärldsbevakningen dels har fått inblick i – och kunskap om – ett stort antal av de politiska områden som är av relevans för Norra Sverige, men även eftersom att vi ”tvingats” öva upp våra färdigheter i att på ett koncist och pedagogiskt (nåja) sätt förmedla information som kan te sig som ganska komplex. Eftersom att det ständigt händer nya saker på EU-arenan har vårt arbete dessutom varit ständigt omväxlande och aldrig blivit tråkigt eller slentrianmässigt.

Utöver arbetet med omvärldsbevakning har vi varit med och koordinerat ett flertal event, allt från mindre besöksgrupper som varit här på studiebesök till den stora konferens med ca 200 deltagare som anordnades gemensamt av de ca 12 svenska regionkontoren (inklusive SKL) i Bryssel. Denna del av praktiken har varit mycket kul då det inneburit att vi fått träffa många väldigt intressanta människor med vitt skilda bakgrunder och yrkesroller – något som i termer av ”framtida karriär” dessutom inte skadar.

Minireg besöker Greenpeace Internationals lobbykontor i Bryssel

Minireg besöker Greenpeace Internationals lobbykontor i Bryssel

Det sociala livet i Bryssel bjuder på många spännande stunder. Inte minst tack vare att det finns enormt många svenska och europeiska aktörer som är representerade här nere med kontor och tillhörande praktikanter. Alla vi som praktiserar på ett svenskt regionskontor är med i ett praktikantnätverk som har till syfte att samordna arbete mellan kontor, tipsa om seminarium/events, dela information/erfarenheter samt det kanske viktigaste: Skapa ett socialt nätverk för att utnyttja tiden i Bryssel. Under våren har vi hunnit besöka EU-kommissionen, NATO, Greenpeace International samt en del andra intressanta ställen. Utöver detta så finns det alltid events och mingel att delta i. Ibland föreläses det om Europeisk ungdom på Hessens regionala kontor eller så har Toscana seminarium om Italienska ”Smart Cities”.

Vi har fått rätt så fria händer från kontoret att delta och använda sig av tiden vi har här genom att gå på det som verkar relevant samt intressant. Det har varit ett stort plus, vi har själva kunnat bestämma hur mycket vi vill utnyttja tiden i Bryssel!

Vår tid i Bryssel har varit över förväntan. Det som har varit intressant är att få en annan sorts inblick i hur det funkar i praktiken kring beslutsfattande, påverkansarbete samt det sociala här borta. Nu hade vi ett värdefullt försprång i.om diverse kurser rörande EU och annan teoretisk bas men det praktiska skiljer sig verkligen åt.

Praktiken har varit en nyttig erfarenhet och som vi båda känner har gett oss något inför framtiden, både arbetslivsmässig och akademiskt. Det är en möjlighet som vi varmt rekommenderar att ta vara på.

Möte med den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström

Möte med den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström

Oavsett var en praktiserar och hur arbetsuppgifterna ser ut så är det alltid nyttigt att se praktisk verksamhet. Tack vare att vi statsvetare har en termins valfrihet via Politices kandidatprogrammet så kunde vi få ta del av den här upplevelsen. Att få prova på att arbeta som oberoende tjänsteperson i en politiskt styrd organisation är en enormt viktig erfarenhet om en studerar det vi gör, och därför vill vi med emfas uppmuntra alla som har chansen att göra en praktiktermin att verkligen göra det.

Nu är alltså resan snart slut precis lagom till midsommar och norrländsk badvärme. Längtan efter palt, kebabpizza och vänner där hemma gör sig påmind men det är med en bitterljuv sorg vi lämnar Bryssel.

*Här väljer Kejvan att reservera sig mot formuleringen, då han tvärt emot Kalle tycker att Lindell-kaffet är ”helt okej faktiskt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s