Utbytesstudier, Indien, Maja

När jag var sjutton år var jag i Indien för första gången. När jag då lämnade landet lovade jag mig själv att någon gång åka tillbaka. Undermin femte termin på Pol Kand programmet fick jag chansen att åka tillbaka till Indien, denna gång med Kulturstudier. Kursen jag läste var Freds- och Konfliktstudier A och blev alltså min valbara termin inom programmet. Kulturstudier håller sina kurser i Indien i staden Pondicherry som ligger i den sydöstra delen av landet. Staden är en gammal fransk koloni, vilket gör den annorlunda från andra delar av Indien. Delar av staden känns ganska europeiska, med moderna caféer och butiker samt fransk arkitektur.

Indien är en upplevelse olik alla andra. I Kulturstudiers broschyr står det ”Den franska delen vars arkitektur och atmosfär närmast påminner om en mindre medelhavsstad, präglas av vackra lugna kvarter och trädkantade smågator. Den Indiska delen är som traditionella sydindiska städer i övrigt: intensiv, händelserik, färgstark och tätt befolkad ”. Allt detta stämmer. Vad de dock glömt att säga, är att hörnet vid vårt boende också fungerade som någon from av sopstation där kastlösa människor satt och sorterade sopor, samt att det mer ofta än sällan stod män där och kissade när en gick förbi. Mest troligt kommer du att trampa i kobajs, bli magsjuk, få obehagliga kommentarer av män på gatorna och tröttna på ris. Allt det är dock delar av den Indiska upplevelsen och det kaotiska med Indien är också det som ger landet dess charm.

Studierna i Pondicherry hålls på en resort ca. tjugo minuters bussresa från staden. Generellt hade vi föreläsningar på förmiddagen. På eftermiddagen kunde vi stanna på resorten och plugga (läs: bada) eller åka tillbaka till lägenheterna. Föreläsarna höll överlag hög standard och plugget var till stor del vad du gjorde det till. Visst fanns det dem som läste alla artiklar på litteraturlistan och var hundra procent engagerade på alla föreläsningar, men vi som inte gjorde det kunde ändå klara kursen väl! Vill du ha högklassiga studier där du lär dig mängder om fred och konflikt kanske detta inte är något för dig. Vill du däremot dricka vin på vardagar, börja röka, lära dig förstå norska, utforska en ny kultur (både den norska och Indiska!) och ha väldigt roligt är det ett mer passande val.

Eventuella kunskapsluckor i mina freds- och konfliktkunskaper vägs dock upp av allt annat jag lärt mig. Det är extremt utvecklande att placeras i en ny kultur och bo ihop med helt nya människor med olika bakgrund. Som en relativt osocial och cynisk person var det ibland jobbigt att hela tiden vara runt andra människor och jag älskade långt ifrån alla. De goda stunderna övervägde dock med säkerhet de dåliga och jag ångrar inte en sekund att jag åkte.

Vi fick hela tiden höra att tiden då Kulturstudier har sina kurser i Pondicherry kallas för ”the Norwegian Season” av de lokala killarna. Bland det jobbigaste med Indien är alla kommentarer, tafsande och blickar från män. Upplevelserna av landet varierade absolut baserat på kön och om du som tjej ska åka till Indien är det bra att ställa in sig på ett visst mått av utsatthet som kvinna. Det positiva med att resa med Kulturstudier är dock att personalen på plats kan hjälpa och stödja ifall det händer något.

Förutom de vanliga föreläsningarna ordnade Kulturstudier också andra resor och studiebesök. Vi gick bland annat på en fyra timmar lång pilgrimsvandring tillsammans med några hundra tusen indier samt besökte ett äldreboende, kvinnorättsorganisationer och den utopistiska hippiekollektiv-staden Auroville. Dessutom finns det möjlighet att själv utforska Indien på helgerna. Jag var bland annat i Bangalore och Varanasi och det var väldigt roligt att se andra sidor av Indien då kulturen varierar väldigt mycket mellan olika delar av landet. Efter kursens avslut kände jag mig ganska färdig med Indien och reste vidare till andra delar av Asien.

Har ni några frågor går de bra att maila malinharnesk@nordpol.se så guidar jag er vidare till Maja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s