Handläggare på Migrationsverket, Jobb, Caisa Siikavaara

Mitt namn är Caisa Siikavaara och jag tog min pol. kand examen i juni 2014. Innan studietiden hade jag bland annat arbetat och rest under två år. Nu arbetar jag som handläggare på Migrationsverket i Umeå. Jag ska precis som de tidigare personerna ge ett levande exempel på vad en utexaminerad pol. kandare kan använda sin utbildning till och förhoppningsvis kan inspirera någon av er att söka sig till Migrationsverket. Här är en liten inblick i de val jag gjorde under min utbildningstid, mitt första jobb och mitt nuvarande dagsverke.

Inom vårt program finns en del valmöjligheter. Under min studietid läste jag (utöver basblocket) den statsvetenskapliga huvudinriktningen. Under kursen Statsvetenskap B gjorde jag ett tillval, ett byte av moment 1 och moment 2 till ”Statlig förvaltning – i teori och praktik 15 hp”. Kursen gick igenom tjänstemannarollen, förvaltnings- och sekretesslagen m.fl. samt en del praktiska inslag som kan vara ”bra å ha” i livet som statsvetare. Det handlade om att lära sig att skriva ett protokoll, presentera en politisk idé men även att läsa och förstå enklare bokföring och budget. Under termin fem valde jag att ha 30 hp praktik. Jag praktiserade på EYs (Ernst & young) offentliga avdelning i Umeå. Där var jag en del av det sakkunniga stödet till kommunrevisorerna och utförde tillsammans med ett team, granskningar av bland annat Umeå- och Ö-viks kommun. Praktiken lönade sig och jag fick fortsätta som anställd hela sista terminen och samt sommaren efter min examen. Jag fick med mig nyttiga erfarenheter om lagtillämpning, intervjuteknik och administrativt arbete och kan verkligen rekommendera ALLA att använda sig av vår praktiktermin. Ut i verkligheten med er!

I slutet på juli 2014 fick jag höra att Migrationsverket sökte folk och jag skickade in en intresseanmälan via ännu en pol.kandare – Amanda Valstedt! Efter en svettig arbetsintervju under den varmaste sommardagen i juli fick jag jobbet och hux flux var jag handläggare på Migrationsverket/tillståndsenheten i Umeå. Migrationsverket är en statlig myndighet som ligger under justitiedepartementet. ”Verket” som vi anställda kallar det, tar varje år emot tusentals ansökningar från människor som vill arbeta, besöka, bo eller söka skydd i Sverige. Migrationsverket arbetar för att underlätta rörligheten över gränser genom god service och snabb och rättssäker handläggning.

Som handläggare utreder, handlägger, föredrar jag ärenden och fattar beslut i ärenden om uppehållstillstånd enligt utlänningslagen och annan lagstiftning. I praktiken innebär det att man prövar människors rätt att återförenas med sina nära och kära enligt svensk, eu-rättslig och internationell lag. Arbetet är väldigt varierat och det finns stora möjligheter att pröva många olika typer av ärendeslag och arbetsuppgifter.

Under en vecka utreder- och handlägger jag allt ifrån en syrisk familj som befinner sig i ett flyktingläger i Libanon, ett nytt förhållande som kom till under en semesterromans på Bali, en ansökan om främlingspass från en asylsökande i receptionen, en ansökan efter inresa från en EU-medborgare eller ett beslut om DNA/bevislättnad. Det utredande arbetet innebär bland annat att jag kontrollerar handlingar i olika system, har kontakt med svenska ambassader och generalkonsulat runt om i världen över mail och telefon och har muntliga utredningar om förhållanden (lite som i filmen ”proposal”). Mycket kommer ner till bedömningar och avvägningar utefter lagen. Vi arbetar teambaserat och man får alltid hjälp och stöd om man stöter på några hinder. Efter tiden så blir det lätt så att man får specialistområden. Mitt mål är att inom ett par år få jobba på ambassad, testa på ett par månader som tjänsteman/utredare någonstans i världen. I samråd med min chef och mina kollegor hoppas jag att jag kommer dit. Det finns även möjlighet att på sikt åka på kvotresor till olika platser i världen.

Slutligen, även om det känns hopplöst med arbetsmarknaden så har ni allihop en toppen-utbildning. Vi passar väldigt bra på många arbetsplatser, vi har bred kunskap inom många områden och kan formas på många olika arbetsplatser. Mitt tips är att passa på att utnyttja er praktik för att toppa er utbildning med lite extra!

Vi är idag två pol.kandare som arbetar på verket i Umeå – vår kunskap behövs och vi behöver bli fler. Är ni intresserade, tveka inte att skicka in en intresseanmälan på http://www.migrationsverket.se. Och ja, såklart är ni välkomna att kontakta mig om ni har frågor om jobbtips, praktik eller något annat.

Ha det gott! Tack för mig,

Caisa Siikavaara caisa.siikavaara@migrationsverket.se (eller skriv till mig på facebook).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s