Praktik, Svenska Freds, Stockholm, Carolina Köhler de Castro

Jag började med att försöka göra vapenexporten till Sveriges hetaste valfråga och avslutade med ett fredsläger i Tjeckien. Som ni förstår både började och slutade min praktik extremt roligt och tiden däremellan var inte så illa den heller. Jag, Carolina Köhler de Castro går femte terminen på polkand programmet och har den senaste terminen haft praktik på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens kontor i Stockholm på avdelningen för nedrustning och icke-spridning.

Svenska Freds och Skiljedomsföreningen är Sveriges största och världens äldsta fredsförening, startad 1883. Det är en förening för människor som är övertygade om att konflikter kan lösas utan våld och att krig kan förebyggas genom samarbete, ekonomiska medel och diplomati. De arbetar för hållbar fred genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker.

Så vad har jag haft för mig? Min handledare Linda Åkerström är ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds, jag har därför jobbat mycket med detta. Jag började med att läsa fakta om området och sätta mig in i vad Svenska Freds har för åsikter. Mycket av mitt arbete därefter har gått ut på att ta fram relevant information, sammanställa information och uppdatera information på hemsidan om nedrustningsfrågor. Surfar ni in på Svenska Freds hemsida hittar ni en massa användbar information som ni kan använda er av till exempel om ni skriver en uppsats eller behöver slipa på era argument mot vapenexport.

Jag hoppade som sagt in rakt i valspurten och i september hade vi kampanjen vapenvalet. Vi frågade riksdagsledamöter och kandidater vad de tyckte om svensk vapenexport och samanställde vad de och deras partier har för åsikter i frågan. Jag kastades in i kampanjen och var ute med vår lilla valstuga på en cykelkärra och informerade om kampanjen och skickade mejl till diverse riksdagsledamöter för att försöka få dem att svara på vår enkät. Syftet med kampanjen var att få upp frågan på agendan, och det tycker jag att vi lyckades med. Valupptakter i Sverige handlar oftast om inrikespolitik, om jobben, skolan etc, men i år nämndes ändå frågan om vapenexport i bland annat debatten mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt i SVT.

Jag och Tove Kôersner(ansvarig för kampanjen) är ute med vår vapenvalet-stuga och informerar

Jag och Tove Kôersner(ansvarig för kampanjen) är ute med vår vapenvalet-stuga och informerar

Jag har också åkt runt och lyssnat på en hel del föreläsningar. Jag har bland annat lyssnat på utrikesminister Margot Wallström, FNs vice generalsekreterare Jan Eliasson, atombombsöverlevaren Setsuko Thurlow och många många fler. Jag har lärt mig helt otroligt mycket denna termin. Innan hade jag till exempel ingen aning om hur svårt det var att ta reda på exakt vilka vapen Sverige exporterade till Saudiarabien 2013. Visste ni förresten att Saudiarabien är ett av de länder som Sverige exporterar mest krigsmateriel till?

Min näst sista vecka bad min handledare mig att åka i hennes ställe till ett fredsläger i Tjeckien för att hålla en föreläsning om vapenexport. Detta läger var ett samarbete mellan fredsorganisationer i Sverige, Tjeckien och Slovakien. Det absolut bästa med lägret var att möta fredsaktivister från andra länder och höra deras syn på fredsaktivism. Mycket av vad de gjorde i respektive land var väldigt likt det som vi gör i Sverige och annat var helt annorlunda. En stor skillnad på våra länder är opinionen vad gäller just vapenexport. I Sverige tycker de allra flesta att det inte är bra att Sverige säljer vapen till diktaturer och länder som grovt kränker mänskliga rättigheter. Tjeckerna tyckte att detta var väldigt annorlunda mot hur det såg ut hos dem. Där majoriteten snarare tyckte att sådan vapenexport var väldigt bra eftersom det gynnade Tjeckiens ekonomi. Sådana argument hör man även i Sverige, men inte från majoriteten.

Jag håller mitt föredrag om vapenexport på fredslägret

Jag håller mitt föredrag om vapenexport på fredslägret

Att jobba på ett lite mindre kontor (ca 11 anställda) har varit mycket värdefullt då jag kunnat delta i många olika aktiviteter och fått överblick över organisationens verksamhet. Jag har också fått en större inblick i olika saker som en kan jobba med efter examen. Jag rekommenderar er verkligen att satsa på en praktikplats på en organisation som jobbar med någonting som ni brinner för. För mig var det viktigt och jag är väldigt glad över att jag har fått bidra med mitt arbete till världens äldsta fredsförening.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen brukar söka minst en praktikant varje termin, håll utkik på deras hemsida och facebook. Jag tänker avsluta med att rekommendera er alla att bli medlemmar i Svenska Freds, för det är föreningar som denna som jobbar ”hands on” med fredsfrågor som gör skillnad.

Har ni några fler frågor eller funderingar är ni välkomna att höra av er till mig på carolinakohlerdecastro@gmail.com!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s