Praktik,Law Offices of Hannah E. Sims.,USA, Faw Azzat

IMG_9864 (1)Jag heter Faw Azzat och läser femte terminen på Politices Kandidatprogrammet med inriktning på Statsvetenskap vid Umeå Universitet. Jag har fått äran att skriva ett inlägg i den här bloggen om min praktik som jag gör på en advokatfirma i Oakland, en stad i San Francisco Bay Area.

Allt började med ett mail till min kusin som bor i USA. Jag hade egentligen inga större förhoppningar om något napp så ni kan ju tänka er den positiva överraskningen som väntade när det visade sig att en advokatfirma tacksamt ville ta emot en praktikant från Sverige. Många undrar säkert hur en praktikplats på en advokatfirma går hand i hand med min Statsvetenskapliga inriktning.
Det gjorde jag med till en början. Därför bad jag min handledare på praktiken maila mig kommande arbetsuppgifter för att få ett godkännande av statsvetenskapliga institutionen att praktiken föll inom ”rätt ramar” vilket den lyckligtvis gjorde. Med det skrivet vill jag uppmuntra alla som är intresserade av en praktik att söka allt som verkar intressant. Sök hellre för många praktikplatser inklusive några ”osäkra kort” än för få. Min praktikplats har exempelvis aldrig annonserat efter praktikanter tidigare.

IMG_9866Advokatfirman där jag gör min praktik är specialiserad inom familjerätt. Det innebär att fallen vi hanterar omfattar barnförmynderskap, våld i nära relationer/hemmet, underhåll osv. På kontoret jobbar totalt sex advokater, tre paralegals och en receptionist. Min handledare, Danya, jobbar som paralegal och därför faller mina arbetsuppgifter mestadels under samma professionella fack. De huvudsakliga uppgifterna jag har består av att:

  • Organisera firmans arkiv innehållande alla pågående fall m.m.
  • Sköta kommunikationen med klienter via telefon/fax/mail
  • Förbereda inför rättegång eller domstolsförhör
  • Hjälpa firman att överföra klient-information till deras rättsliga mjukvaruprogram
  • Tar firmans inkommande telefonsamtal och bokar in möten
  • Lär mig om det Kaliforniska rättsystemet och ser till att firman följer de aktuella lagarna

IMG_9874IMG_9871Mitt arbete är självständigt och min handledare Danya har gett mig fria tyglar att hantera och lösa problem på mitt sätt. Vi har totalt 90 pågående fall och jag har fått chansen att fördjupa mig extra i några av dessa vilket har varit fantastiskt lärorikt.

Dagarna är långa men ibland kan en och annan amerikansk ”National Holiday” göra veckan kortare. Hittills har jag upplevt National Boss’s Day, Columbus Day och Halloween. Holidays är något amerikanerna älskar att fira och de senaste veckorna har hela San Francisco och Bay Area varit utsmyckat med dödskallar, spöken, pumpor och orangea neonlysen.

Något annat jag uppskattar här är de små fiffiga uttrycken jag lärt mig. Fall back = vintertid och Spring forward = sommartid. Häromveckan skulle jag skruva ihop en kontorsstol och fick lära mig att ”Lefty-Loosy” och ”Righty-Tighty”. För en tankspridd själ som mig kommer dessa uttryck komma väl till pass. När jag inte lär mig smarta uttryck kan det hända att min chef lär mig hebreiska medan jag lär henne arabiska. Vissa dagar pratas det spanska på kontoret och andra dagar diskuteras europeisk politik.

Mångkulturen är fantastisk och det märks tydligt att USA är uppbyggt av migration.

 

San Francisco är för övrigt en magisk stad. Det råder en härlig atmosfär och staden ligger obeskrivligt vackert beläget mellan Bay Bridge och Golden Gate. Staden är internationell och nu när dollarn legat kring sju kronor är det faktiskt rätt billigt att utforska. Mitt favoritställe hittills är något som heter artists market, där konstnärer av alla slag ställer ut egen konst.

Nu måste jag sluta, tidig morgon imorgon! Maila: faw.azzat@gmail.com för frågor.

Tack för mig 🙂

IMG_9873

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s