Utbytesstudier, Wright State University (WSU) i Dayton, Ohio, USA, Robin Myte

”BAMBAMBAMdadadaaaa”. Amerikanska nationalsången hörs dovt för andra gången idag från den närliggande militärbasen, jag börjar kunna den nu. En gång till ska den gå igång innan dagen är slut. ”whaddup Robiiiiin”, min rumskamrat är hemma, jag svarar tillbaka med frågan ”whadduuup” precis som en ska, tar en tugga av min Reese’s, och fortsätter räkna partialintegrering.

Robin här, tog ut min pol.kand år 2012, och under höster 2011 gjorde jag en utbytestermin på Wright State University (WSU) i Dayton, Ohio, USA. Det var en nästan onödigt bra termin, med massvis av sköna människor och stabil utbildning med hög akademisk standard.

Bild

Mattehuset på WSU

Jag åkte på de centrala utbytesavtalen som Umeå Universitet har med en mängd olika universitet i världen. Platserna till dessa skolor delas ut efter ett slags poängsystem, där den som har högst poäng får företräde till platserna om flera sökande finns. Poängen baseras inte på kursbetyg som vissa tror, utan andra saker såsom engagemang i föreningar och Buddy programme. Så vet en med sig att en vill åka till platser som är populära (exempelvis Australien, USA), så är ett hett tips att engagera sig i studentföreningar och Buddy programme (som för övrigt ger mycket mer än bara sök-poäng såklart!).

WSU är ett universitet med ungefär 20 000 studenter, som ligger i Dayton (ca 200 000 invånare). Campus ligger i en förort där majoriteten av studenterna också bor och lever. Där finns mesta man behöver (affärer, träningsanläggningar, pubar), som ett eget litet studentsamhälle.  Jag själv bodde ungefär 100 meter från skolan, tillsammans med två andra amerikanska studenter i en gemensam studentlägenhet. Tror jag betalade runt 3500 kronor i månaden för boendet, som jag fick via skolan utan den minsta ansträngning från min sida. Detta mönster går igen för ganska mycket av de praktiska sakerna. Hjälpen från de internationella koordinatorerna på WSU när det gällde val av kurser, boende, brottning med amerikanskt pappersarbete, var på curling-nivå, vilket såklart är skönt.  I övrigt var det billigt att leva, priset för mat och converse ligger på en bråkdel av de svenska priserna, som ni säkert redan vet.

Bild

College basketball – WSU Raiders

Själva utbildningen upplevde jag som seriös och relativt högintensiv. Jag läste de klassiska mattekurserna  där borta (analys, linjär algebra). Den största skillnaden gentemot svensk universitetsutbildning är egentligen alla obligatoriska moment. Varje vecka har en hemläxa i varje kurs, som utgör en andel av ditt slutbetyg, och varje termin innehåller tre tentor; två midterms och en final som vardera också motsvarar en andel av betyget. Så beskrivningen om att utbildningen i USA skulle vara enkel eller lättsam håller jag verkligen inte med om, men det är möjligen så att det skiljer sig mellan ämnen, institutioner och skolor.

Bild

Halloween i USA

Socialt är USA fantastiskt, det är bara att erkänna. Det är väldigt enkelt att träffa nya människor, speciellt amerikaner. En av de största anledningarna till att åka utomlands, i alla fall under grundutbildningen, tycker jag är att träffa människor från andra länder och uppleva saker, så att välja lite enklare kurser kan nog vara en bra idé. Vi åkte runt rätt mycket på helgerna. Omkring Dayton ligger många lite större städer. Chicago är t.ex bara 4-5 timmar bort med bil från Dayton, och de stora städerna i Ohio: Cincinatti, Columbus, Cleaveland, är allt från 30 min till 2 timmar bort.  Bil är nödvändigt för att göra allt egentligen, men detta är inget problem för alla dina nyfunna amerikanska vänner har en! Gillar en att träna så hade alla studenter tillgång till ett antal fräscha GRATIS träningsanläggningar runt om på campus. En kunde också träna med något av alla sport lag som finns, själv tränade jag en del med personer från löparlaget och simlaget.

I övrigt är college i USA lite som på film. Vill en veta mer om exempelvis hur det är på football- eller basketmatcherna, eller röda-plastic-cup-husfesterna refererar jag till filmerna ”Old School” och ”American Pie”. Tornado-larmet på campus är också spännande.

Just det, en sak till, jag hamnade på sjukhus en gång. Inget allvarligt, liten allergisk reaktion bara. Fick en spruta, var på sjukhuset ungefär en timme totalt. Notan blev strax under 3000 dollar (3000 dollar!!). Sjukförsäkringen jag hade via utbytesavtalet betalade omgående, och jag behövde inte utföra något pappersarbete överhuvudtaget. Curlad, ännu en gång.

Bild

3000-dollarssprutan!

Thus, för att summera: Gå med i Buddy Programme, engagera dig i någon studentförening, åk till USA ,och lev.

Om ni har frågor så är det bara att höra av er, förslagsvis till maxmyte@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s