Praktik på Riksorganisationen för Sveriges Kvinnojourer och Tjejjourer (Roks), Amanda Valstedt

Efter att ha funderat fram och tillbaka över var, hur och när jag skulle göra praktik, bestämde jag mig för att åka till Stockholm och göra praktik på Roks kansli. Innan jag kom fram till det beslutet hade jag planer på att ta mig till Bryssel och till European Women’s Lobby för att se hur  lobbyismen för jämställdhetsfrågor går till på ett Europeiskt plan. Efter många om och men beslöt jag mig för att avgränsa praktiken inom Sverige och fick möjlighet att göra 15 hp praktik vid Roks kansli i Stockholm.

Jag valde Roks som praktikplats för att komplettera min statsvetenskapliga pol kand examen med praktiskt jämställdhetsarbete. Med tanke på att jag är ideell jourtjej i Tjejjouren i Umeå, som är en av Roks medlemsjourer, underlättades ansökningen till Roks då jag har insikt i organisationen och delar dess feministiska värdegrund.

Vad är Roks? Roks är en den största riksorganisation för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, med omkring 100 jourer runt om i landet. Roks samordnar bland annat interna utbildningar för att ta vara på och kvalitetssäkra jourernas kunskap och erfarenhet av mäns våld mot kvinnor och barn. De verkar även som remissinstans i statliga utredningar i frågor som rör mäns våld mot kvinnor och barn, och lobbar för kvinnors rättigheter i politiska sammanhang som Almedalen. Jag har under praktiken fått en bredare förståelse för den enorma kunskap som Roks har angående dessa frågor och det som gör denna kunskap unik i förhållande till andra aktörer i samhället är att den bygger på  feministisk jourarbete, det vill säga praktisk erfarenhet av alla jourkvinnor och jourtjejer.

Första dagen på kontoret kändes peppigt, spännande, förvirrande och trevligt. Roks kansli är en förhållandevis liten arbetsplats med nio anställda kvinnor, vilket innebar att jag lärde känna samtliga medarbetare relativt snabbt. Min kontorsplats gav mycket energi: en omgivning fylld med feministisk skönlitteratur, forskning, lagtexter, och stora fönster.

Bild

Min kontorsplats.

Mina arbetsuppgifter har varit varierande. Alltifrån daglig administrativ verksamhet som att ta emot beställningar och skicka ut material till kvinnojourer, tjejjourer och allmänheten, till att sammanställa utvärderingar från Roks utbildningar. Jag arbetade även fram en A5 folder med titeln: ”Hur blir vi fler joursystrar? – Ett material om rekrytering och medlemsvård”. Denna trycktes och skickades ut till Roks medlemsjourer. Utöver det har jag deltagit vid tre utbildningstillfällen där jourkvinnor och jourtjejer runt om i landet fanns representerade. Att möta så många peppade personer inom kvinnorörelsen ger mycket motivation och ork att fortsätta!

Under praktiken har jag även besökt riksdagen vid två tillfällen varav ena var på ett seminarium om ”Den arabiska våren och kvinnors deltagande i fredsprocesser”, och det andra var på partiledardebatten den 16/10.

Bild

”Den arabiska våren och kvinnors deltagande i fredsprocesser” med bland annat Bodil Ceballos (mp), Maj Britt Theorin (s), Nesreen Salem från den egyptiska kvinnoorganisationen Womens’ Union.

Bild

Partiledardebatt 16/10/2013.

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med valet av praktikplats. Under denna period har jag träffat och nätverkat med många inspirerande kvinnor och tagit del av kunskap som inte går att läsa sig till i en bok. Många jag pratat med har varit med i kvinnorörelsen sedan 70-talet och deras kunskap och erfarenhet är ovärderlig. Vidare har det varit givande att vara på plats på ett kansli i en ideell organisation då det har gett stor förståelse för den organisatoriska och administrativa aspekten. Jag har kunnat tillämpa kunskap från kurser som ”Politik och förvaltning i Sverige i och EU” (Statsvetenskap A) och ”Offentlig förvaltning i teori och praktik” (Statsvetenskap B).

Jag rekommenderar er som vill göra praktik att välja praktikplats med omsorg, för det finns hur mycket oannonserade praktikplatser som helst. Det är bara att söka sig till den platsen som inspirerar mest. Det är ovärderlig kunskap en får av att göra praktik, vilket kompletterar en teoretisk utbildning på ett jättebra sätt!

Min mailadress är amanda.valstedt@gmail.com om någon vill höra av sig med frågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s