Utbytesstudier i Madrid, Christoffer Eliasson

Jag heter Christoffer Eliasson och jag studerar en termin på Universidad Complutense de Madrid i Spaniens sprudlande huvudstad. På Madrids gator trängs jag med de resterande fem miljoner invånarna bland mysiga tapasrestauranger, fullproppade vinbarer, skrikande gatuförsäljare, rusande tjurar och eldiga flamencodansöser. Okej, de två sista var inte riktigt sanna, även om det både finns tjurfäktning och en massa dansföreställningar. Spanjorerna är i allmänhet högljudda och lätta att prata med och de bjuder gärna med dig på en öl efter skolan. Trots en del problem med kommunikationen i början – språket var så klart väldigt olikt den halvdåliga sydamerikanska spanskan jag redan talade – så är det enkelt att skaffa vänner och få en stabil vänskapskrets.

1

Holirun Madrid

Jag kom till Madrid den 2 september och hade någon vecka på mig för att kunna ordna allt det praktiska innan allvaret på universitetet började. Många jag känner anlände ännu tidigare än så, vilket jag även starkt kan rekommendera till andra – för mig blev allt väldigt hetsigt och förvirrat. Det stora problemet vid ankomsten var så klart att skaffa boende. De flesta andra utlänningar jag känner valde att först ta in på ett vandrarhem eller ett hotell under någon vecka, för att under tiden söka ny bostad. Nu hade jag turen att ha en bekant i Madrid med strålande språk- och lokalkännedom, som jag fick bo hos den första veckan och som dessutom kunde hjälpa mig att kontakta hyresvärdar och bostadsagenturer, även om jag till min förfäran tvingades att göra en del virriga samtal ur vilka jag knappt snappade upp hälften av det vi kommit överens om. En del valde att ordna bostad på förhand, vilket självklart är ett tryggare alternativ ifall man vill slippa stress och krångel – för mig var det bara en del av upplevelsen.

2

Holirun Madrid

Även om det finns internetsajter med bostadsannonser precis som i Sverige, så är det enklaste sättet att söka lägenhet på helt enkelt att ge sig ut på gatorna – välj ett område du tycker om och börja söka! I Madrid finns det mängder av rum och små lägenheter lediga och de flesta sätter helt enkelt upp en skylt vid porten som säger se alquila, dvs. ”till uthyrning”, med en kort beskrivning av bostaden samt ett telefonnummer. Jag hade några standardfraser som jag alltid nyttjade och det fungerade bra, folk är vana att ta emot samtal från osäkra utlänningar som söker lägenhet.

4

Real Madrid-Sevilla på Santiago Rernabeu

Terminen på den statsvetenskapliga fakulteten startar i början på oktober, ekonomerna och juristerna startade redan i mitten på september. Detta gav mig god tid till att slutföra den obligatoriska, två veckor långa spanskakursen. Inför det inledande språktestet, vilket används för att placera eleverna i rätt nivå, var jag så otroligt nervös att jag fuskade – jag svarade medvetet fel flera gånger så att jag skulle slippa hamna i en allt för avancerad grupp. Det beslutet är jag glad för idag, på språkkursen träffade jag nämligen några av mina allra bästa vänner jag har i Madrid idag. Kursen i sig var ingen komplicerad historia, det var en bra mjukstart inför den svårare spanskan på universitetsnivå och det räckte med att dyka upp på alla lektioner för att få ett godkänt betyg.

Fram till oktober hade min vistelse i Madrid nästan känts som en härlig semester, även om den närmare 40-gradiga värmen gav mig ständig vätskebrist, vilken jag självklart var tvungen att bota – öl visade sig fungera alldeles utmärkt. Det komplicerade var istället när den riktiga undervisningen började. De mysiga spanskalektionerna och besöken på Madrids otaliga barer byttes ut mot fakultetens Erasmuskontor för att reda ut röran av papper och dokument som skulle fyllas i – det spanska utbildningssystemet är nämligen totalt olikt det svenska. Här går alla kurser parallellt, istället för uppdelat i moment som på svenska universitet – och ja, detta innebär att även sluttentorna och grupparbetena görs samtidigt inför terminsslutet vilket dessvärre ger en tydligt negativ effekt på antalet lediga dagar under jullovet. Ditt slutgiltiga veckoschema för terminen bestäms först i mitten på oktober, trots att du börjar ta lektioner redan i början på månaden. Detta är för att du ska ha möjlighet att prova olika kurser och lärare innan du slutligen lämnar in din matricula, dvs. din inskrivning/registrering (ungefär den du skickar in via internet på antagning.se). I Spanien är detta dokument så klart fortfarande i pappersformat. Detta innebär också att du själv komponerar ditt schema, dvs. du väljer inte bara bland kurser, utan även bland olika tider och dagar, då de flesta kurser ges under flera tillfällen per vecka. För den som undrar så betyder detta även att man kan välja kurser för att slippa börja skolan före klockan 11 på morgonen…

5

Dammen i parken El Retiro

Undervisningen kan vara väldigt ojämn beroende på lärare och ämne, så se till att samla mod och fråga dina spanska klasskompisar under de första veckorna vad de vet om de olika kurserna – om kurserna har sluttentor eller skriftliga arbeten; om man måste närvara på alla lektioner; om läraren är strikt eller avslappnad. Det finns lärare som lär ut helt något helt annat än vad kursbeskrivningen säger, jag har till exempel en lärare på kursen Jämförande Politik som enbart låter oss studera kommunism, marxism och leninism samt studier av hans egen bok med obskyra reflektioner om samhället. Många utbytesstudenter är rädda för honom – så ta mitt råd och fråga dina klasskamrater innan du lämnar in din matricula.

När allt detta var gjort och jag hade bestämt mitt slutgiltiga veckoschema så började arbetet med att få grepp om studietakten och mängden arbete som krävdes i varje kurs. Dessutom behövde jag så klart lära mig att skriva ordentligt på spanska. Som tur är så har lärarna ofta överseende med erasmusstudenter, vilket leder till att man slipper få ett lägre betyg trots att man formulerar meningar som en 9-åring.

6

Slott i Segovia

Efter 4 månader i Spanien har jag äntligen fått grepp om både universitetslivet och den spanska kulturen. Jag har lärt mig att komma sent till middagar och övriga träffar, kommer man i tid så får man vänta. Jag har utvecklat min förmåga att skjuta upp skolarbete till sista minuten, det beteendet är nämligen totalt systematiserat i det spanska utbildningssystemet. Jag har lärt känna ett oräkneligt antal restauranger i mina favoritområden, spanska lägenheter är tyvärr i allmänhet utrustade med minimala kök och att äta ute är genomgående billigt. Jag har lärt känna många fantastiska nya människor som jag hoppas kunna hälsa på eller få besök av i framtiden. Till och med min spanska har blivit rätt hyfsad, ibland kan jag inte tro att jag sitter och skriver 10 sidor långa uppgifter på ett språk som varken är svenska eller engelska. Men, trots att jag längtar hem till lugnet och ordningen som råder hemma i Sverige, så har jag först och främst har jag lärt mig att älska den spanska kulturen. Nämnde jag att utbytesstudenter inom EU kvalificerar sig till ett stipendium på över 10 000 kronor från Erasmus?

3

Undrar ni något mer, kontakta Christoffer på eliasson.christoffer@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s