Utbytesstudier i Grenoble, Ida Andersson

« Désolée, je parle un petite peu français » – Min utbytestermin i Grenoble.

”IDA! LE MAIN, LE MAIN”, skriker snowboardinstruktören så det ekar mellan alptopparna. ”Visst sjutton, tänker jag. In med handen!”

Vi tränar på att ha den rätta snowboard-looken samtidigt som vi kör switch. Det är slutet på dagen och vi klämmer ur den sista energin som finns kvar i våra kroppar. Mjölksyra, låg på syre men hög på livet. Att åka på utbytestermin i Frankrike är något av det roligaste jag gjort.

Vi kanske ska ta det från början. Under min kandidatutbildning ”Internationell Kris- och Konflikthantering” fick vi erbjudandet att studera utomlands den femte terminen. Eftersom jag älskar att resa var det en självklarhet att ta chansen, frågan var bara vilket land jag skulle åka till. Rådet vi fick var att hitta intressanta kurser och sedan välja land ut efter det, men så gjorde inte jag. Nej, min tanke var att åka till ett land där jag kan åka så mycket snowboard som möjligt, kanske lära mig ett nytt språk och beta av min 30 HP. I den ordningen, och Grenoble i Frankrike hamnade högst upp på min lista.

Bild

Minnesmärke vid ett av forten runt Grenoble.

Grenoble ligger i östra Frankrike och är Alpernas huvudort. Staden omringas om alpmassiven och du kan skymta Mont Blancs konturer från en av stadens många fort. När jag fick klartecken att läsa i Frankrike satte jag igång med allt pappersarbetete som krävs för att få bostad, bli inskriven på kurser och beviljas lån. Jag trodde mig ha koll på läget när jag rullade in på tågstationen i Grenoble. Efter att ha installerat mig i studentboendet begav jag mig till uppropet i på universitetet. Alla kurser jag sökt var på engelska så jag trodde att det skulle finnas personal på skolan som jag kunde prata engelska med, men oj så fel jag hade. Jag har nog aldrig känt en sådan frustration över att inte kunna kommunicera, min knackiga skolfranska tog mig ingenstans. Här gäller det att fort skaffa vänner som pratar både engleska och franska. Efter en timmes minglande hade jag hittat min ”tolk”. En fantastisk trevlig tjej från Skottland som kunde förklara för mig att alla kurser jag valt innan sommaren hade blivit utbytta mot andra kurser. Där stod jag, fattade inte vad någon sa, hade inge kurser att gå och var helt säker på att jag skulle behöva åka tillbaka till Sverige. Men det är något som sker med människor som känner sig pressade. Sakta men säker visade det sig att jag inte var den enda som hade problem. De två kommande veckorna skulle visa sig vara lite av en prövning tillika acklimatisering till den franska kulturen. Som svensk tar vi förgivet att byråkratin och det administrativa fungerar på ett visst sätt. I Frankrike fungerar det på ett helt annat sätt. Jag lärde mig när man får bli arg på systemet och när det fungerar ”normalt” genom att studera fransoserna runt mig. Blir de arga, ja då kan jag också få bli irriterad. Om de däremot står lugna utan att hetsa upp sig, ja då är allt som det ska vara. Den viktigaste lärdomen är att det går att lösa saker och ting om man bara vill. Vi hittade tillslut en kvinna på det Universitetet i Grenoble som talade engleska. Hon hjälpte oss att få börja en nybörjarkurs i franska och satte in oss i alla kurser som undervisades på engleska. När jag insåg att jag inte kunde läsa tillräckligt många HP i Frankrike skickade jag ett förtvivlat mail till min koordinator i Umeå, inom en dag hade hon fixat så jag kunde läsa en av kurserna på distans från Umeå och därmed stanna kvar i Grenoble.

Kurserna jag läste var främst inriktat på EU vilket jag uppskattade otroligt mycket. I resten av Europa har de en helt annan syn på unionen och det var en ny värld som öppnade sig för mig. I slutändan handlar inte utbytesterminen om vilka kurser du läser utan om utbytet du får av människorna i din klass. De oändliga timmarna en kinesisk vän och jag diskuterade vad rättvisa är, eller att lyssna på när mina italienska vänner rasade över det senaste Berlusconidramat. Det är under dessa samtal som jag verkligen lärde mig om kulturer, politik och språk, men kanske viktigaste av allt är att jag har nya vänner som jag aldrig kommer glömma.

När jag tänker tillbaka på mitt utbytestår är det främst alla upplevelser utanför universitetet jag minns. Studentföreningen anordnade flera utflykter där vi fick bestiga berg, prova vin och blev guidade genom staden. Med skidklubben hade vi försäsongsträning innan snön hade lagt sig i bergen och vi kunde spenderade varje ledig stund i backarna. Mina nyfunna vänner och jag passade på att se så mycket av franskrike som möjligt. Vi hann med på både Pitch Fork festivalen i Paris och att strosa längs Rivieran.

Bild

Äta glass i Nice

Bild

Ta trapporna upp i Eiffeltornet

Bild

Sola sig i en alpsluttning.

Utan att riktigt märka det hade jag under min termin anpassat mig ganska bra till livet i Frankrike. Jag kunde kommunicera tillräckligt bra för att både läsa en kurs på franska på våga gå till frisören. Sena middagar och sniglar var något jag verkligen såg fram emot och det faktum att man inte köar kändes inte stressande längre. Men det tillfället när jag på riktigt insåg att jag faktiskt hade lärt mig något om franks kultur skedde då jag skulle flyga hem till Sverige. Under vintersäsongen går det dirketflyg till Grenoble för alla skidsugna Skandinaver. Jag hade bokat en plats på en av dessa flyg för att åka hem till Oslo. Eftersom alla har med sig specialbagage i form av skidutrustning måste detta checkas in i en separat incheckning. I Skandinavien hade det antagligen funnits fler än en person som arbetade med specialbagage men så fungerar det in i Frankrike. Jag ställer mig längst bak i den långa kön för att lämna i min snowboard. Runt om kring mig hör jag bara upprörda och stressade svenska och norska röster. ”Vi kommer att missa flyget!”, ”Jävla fransoser!”. Där och då insåg jag hur mycket jag hade lärt mig. Själv kände jag ingen stress, för det är såhär de löser saker och ting i Frankrike, och så länge fransoserna inte är arga behöver inte du vara arg.

Vid frågor kontakta mig på: ida_andersson100@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s