Utbytesstudier vid University of Stellenbosch i Sydafrika, Sebastian Haglund

21 grader, en gråmulen himmel, svalkande brisar och slitna men framför allt lättade studenter som just har avslutat sina sista ”exams” for året. Stellenbosch har just förvandlats från en pulserande studentort till en tyst liten stad med tomma gator då studenterna har flyttat hem över sommaren. Det är lite sorligt, men samtidigt försöker jag njuta av mina sista dagar här i Sydafrika innan hemfärden till Sverige.

Men vem är jag? Det ar en fråga som jag ofta ställer mig, men för dig som inte känner mig så en kortare introduktion: Mitt namn är Sebastian Haglund, 22 år och studerar Internationell kris- och konflikthantering vid Umeå Universitet. Jag har just avslutat min femte termin som jag valde att spendera i Stellenbosch. Jag hade tidigt i min utbildning bestämt mig för att studera utomlands eftersom det ar en chans att utveckla min engelska, möta nya människor och kulturer, samt att det är en bra erfarenhet inför arbetslivet. Varför jag valde just Stellenbosch var därför jag aldrig tidigare satt min fot i Afrika, universitetet hade lockande kurser som passande min utbildning och för att tidigare IKKare hade rekommenderat Stellenbosch. Efter spenderat cirka fem månader här så kan jag också rekommendera Stellenbosch till dig som funderar på utbytesstudier, både till den som vill åka utomlands för studiernas skull, men även till den som vill åka utomlands för att göra mer än att enbart studera.

Stellenbosch ar beläget fem mil utanför Kapstaden bland vingårdar och natursköna områden. Detta gör att det finns en närhet till det mesta; en storstad 50 minuter bort som erbjuder allt man kan tänka sig, massvis med möjligheter till att ”hika”, eller varför inte spendera ett par dagar på olika vingardar i området. Staden i sig själv kanske inte ar den mest spännande, en galleria, ett relativt bra utbud av pubar och restauranger, ett par gym, små konstbutiker har och där, men det är ett rätt så mysigt ställe trots allt. Universitetet har även massvis av ”societies” som anordnar jippon och event till höger och vänster så det finns alltid något att göra. Men samtidigt finns det en hel del negativa sidor med Stellenbosch, och Sydafrika i allmänhet. Trots att det snart är tjugo år sedan som Apartheid officiellt avskaffades så finns det fortfarande tydliga spår; en utbredd fattigdom, rasism, och allt handlar om ”race”. Om du väljer att åka till Stellenbosch så kommer du också få fylla i vilken ”ras” du tillhör eftersom det måste registreras, något som jag personligen tyckte var främmande och onödigt, men man vänjer sig tillslut. Man bör också förbereda sig på att höra en del kommentarer som i Sverige inte skulle vara acceptabelt, och en hel del kulturkrockar och andra tokigheter som kan hända när man är ny i ett land, men jag tror det är bäst om man tar det som det kommer.

Beträffande utbildningen och universitetet så finns det en hel del valmöjligheter. Jag valde att läsa fem IPSU-kurser, kurser som är anpassade just för utbytesstudenter, men det finns även ”mainstream courses” som de ordinarie studenterna läser. Det problematiska med mainstream-kurserna är att många av dem är på afrikaans, eller på både afrikaans och engelska, vilket betyder att föreläsaren växlar språket under föreläsningarna. Men det finns även mainstream-kurser där engelska är det enda språket, och som jag har förstått det av andra studenter så fungerar det att läsa kurser med både afrikaans och engelska eftersom det mesta av materialet på kurserna som ges ut är på engelska, dock bör man kolla upp det innan kursen startar. Nivån på kurserna som jag läste varierade, en del kurser var krävande, andra kurser var det motsatta. Samtidigt är det vad man gör det till, en del av mina kurskamrater var oerhört motiverade, andra verkade ta utbytesterminen som en lång semester. Ett tips när det gäller ansökan är att inte fokusera allt för mycket på kurserna, du gör ditt slutgiltiga val på plats och har möjlighet att besöka flera olika kurser efter introduktionsveckan.

Nar vi ända pratar om ansökningar så rekommenderar jag att vara ute i god tid när ni söker ”study permit”. Alla som jag har pratat med har behövt skicka in olika pappren, vissa var tvungna att bevisa att hemresan var betalt, andra fick betala en deposition på 8500 kronor. Personligen var jag tvungen att göra både och, vilket var tufft med tanke på min skrala ekonomi, samt att jag var tvungen att komplettera min ansökan med diverse tester. Så skicka in ansökan så tidigt som möjligt eftersom man aldrig vet vad ambassaden har i sin tombola, och har en tendens att vara omöjlig att få tag på via telefon.

Boendet var en annan fråga som jag funderade mycket innan jag åkte. Jag bor på Academia, ett av universitetets boenden på campus, det är ett ”gated community” där cirka 1000 studenter bor. I mitt hus bor det enbart utbytesstudenter, vilket är lite tråkigt, det kan vara roligt att träffa sydafrikaner om man bor i Sydafrika i ett halvår. Därför skulle jag rekommendera att kolla på gumtree.co.za, Sydafrikas motsvarighet på Blocket. Det finns en hel del privata boenden, Plumbago, Ivy League, mm, som erbjuder boende till ett rekorderligt pris. Priserna när det kommer till mat är lite billigare än hemma i Sverige, men framför allt är det billigt att äta ute vilket kan vara ganska reko.   

Bild

Som jag tidigare skrivet kan rekommendera Stellenbosch både för studier och annat. Det finns också goda möjligheter att resa efter att terminen är slut. Har ni frågor och funderingar är ni välkommen att kontakta mig via min mail: sebastian.e.haglund@gmail.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s