Praktik på Region Västerbotten i Umeå, Josefine Halvarsson

Efter fyra terminer av att vara nergrävd i litteratur om EU:s uppbyggnad, statistik, lagboken och nationalekonomiska modeller etc. kände jag att tiden var inne för att testa på ”verkligheten”.  

Jag går polkandprogrammet termin 5 och har valt statsvetenskap som inriktning. Jag har under tiden som universitetsstudent inte haft någon klar bild med vad jag vill jobba med när jag så småningom tagit min examen, mer än att jag är intresserad av politik i allmänhet, men särskilt fenomenet multilevel governance och EU.  Något jag varit intresserad av sen starten av utbildningen är den regionala nivån i allt detta, hur påverkas Västerbotten av EU och hur kan vår region utvecklas?

Image

Fick vara med när Region Västerbotten arrangerade Europaforum för Norra Sverige och NSPA forum i Umeå 23-25 oktober.

Vad kan då vara en bättre praktikplats än Region Västerbotten som har det regionala utvecklingsansvaret i länet? Under våren 2013 läste jag kursen ”Offentlig förvaltning i teori och praktik” där Niklas Gandal (killen som senare skulle bli min handledare) bjöds in för att prata om Region Västerbotten och deras arbete. Jag skickade några dagar efter Niklas besök iväg ett cv och en motivering varför just jag skulle passa som praktikant hos dem, och fick senare under våren svar att jag var välkommen att spendera höstterminen hos Region Västerbotten.

Jag kom in i en oerhört intensiv period, de regionala programskrivningarna för europeiska strukturfonderna var i full gång, processen för att ta fram den regionala utvecklingsstrategin skulle snart upp till beslut hos politiken samtidigt som nya processer skulle ta fart. Jag har varit på enheten för regional utvecklingsplanering (ERUP) och har bland annat varit delaktig i slutfasen av processen för att ta fram den regionala utvecklingsstrategin, arbetat med att skriva en rapport som ska vara underlag till Region Västerbottens framtidsdag, fått vara med i uppstarten av den regionala programskrivningen för europeiska socialfonden samt arbetat med uppföljning och utvärdering. Region Västerbotten har en bred verksamhet och jag är glad över allt jag fått lära mig, men också alla jag lärt känna som jobbar där!

Image

Förbundsfullmäktige 28 november.

Jag skulle ge alla rådet till att ta möjligheten att göra praktik. Jag har under dessa veckor lärt mig otroligt mycket och fått utvecklas, samtidigt som jag fått använda den teoretiska kunskapen jag har efter 2 år vid polkandprogrammet och fått nyttja det praktiskt i mitt arbete. Jag har fått träffa mycket intressanta och trevliga personer (bland annat en EU-parlamentariker) och fått knyta nya kontakter vilket kommer vara till fördel den dagen jag söker mig ut på arbetsmarknaden.  Genom att göra praktik har jag även fått en klarare bild av vad jag vill jobba med framöver.

Ett sista tips till er som är intresserade av att göra praktik är att inte snöa in er endast på de praktikplatser som är utanonnserade. Är ni intresserade av något specifikt område så kontakta den organisationen/myndigheten/företaget som jobbar inom ämnet och berätta varför ni vill göra praktik hos dem och varför de ska välja just er!

Vid frågor kan ni kontakta mig på josefine.halvarsson@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s