Praktik på Svenska Handelskammaren Atlanta – Georgia, Sara Williams

Jag hade under vårterminen 2013 ganska svårt att motivera mig själv till att faktiskt bli färdig med mina studier. Jag hade hela tiden en ständig oro för vad som skulle hända sen. Min inriktning på polkand-programmet är freds- och konfliktstudier, även om jag verkligen har tyckt att det har varit otroligt intressant så har jag varit lite orolig för att den inriktningen skulle stänga en del dörrar åt mig. Både jobbmässigt men också för vidare studier, så med det i åtanke beslutade jag mig för att skjuta på problemet och söka praktik istället=)

Jag gick in på LinkedStudent via Umeå universitets hemsida och hittade ett antal intressanta praktikplatser, de flesta i USA. Jag hittade en annons som jag tyckte var lite extra intressant, Business Development Coordinator Svenska Handelskammaren Georgia.

Bild

Kontoret

Bild

Downtown Atlanta

Jag har alltid sett mig själv som en person som skulle göra en utbytestermin, men av olika anledningar så blev det aldrig riktigt av så det här såg jag som min chans att verkligen komma iväg.

Med stöd av min sambo och mina vänner så ansökte jag och till min stora förvåning gick jag vidare i intervjuprocessen. Väl där så hade jag en intervju över Skype och blev efter några dagar erbjuden praktikplatsen, mitt största bekymmer då var att det skulle vara på 12 månader. Med tanke på att jag hade en sambo där hemma så kände jag helt enkelt att 12 månader var ett alldeles för stort åtagande, sen ville jag faktiskt inte heller skjuta på min examen i ett helt år. Så jag tackade nej men sa att om de kunde överväga att erbjuda mig 6 månader så skulle jag tacka ja på en gång. En några dagar återkom de och erbjöd mig 6 månader. Efter det följde en lång och seg byråkratisk process med visumansökningar och det ena med det andra. Men den 22:a maj satt jag äntligen på planet över till Atlanta.

Bild

Lägenheten och poolområdet

Praktikanter på Svenska Handelskammaren Georgia (SACC-GA) har den stora förmånen av att få både boende och bil gratis. Något som jag tror är väldigt unikt i dessa sammanhang. Jag delade en stor lägenhet i ett underbart område av staden tillsammans med den andra praktikanten Lindsey och vi fann varandra första dagen. Vi hade ett fantastiskt halvår tillsammans och blev väldigt nära vänner.

Mina främsta arbetsuppgifter som Business Development Coordinator var att försöka hitta ett mervärde för Handelskammarens existerande medlemmar samtidigt som jag skulle försöka göra oss unika för att på så sätt locka till sig fler medlemsföretag. Utöver det så var mina andra huvuduppgifter bokföringen, projektledning av olika slag, ansvara för ett antal kommittéer och deras arbete. Kommittéerna bestod av kammarens ledamöter. Svenska Handelskammaren är en stor paraplyorganisation och bara i USA finns det nästan 20 olika kammare, med totalt 2300 medlemsföretag gör det SACC-USA till den näst största Europeiska handelskammaren i USA.

Bild

Vi bjöd Elektras 180 anställda på hemmagjorda kanelbullar.

Atlanta är en fantastisk stad som, när man väl kommit in i trafiken och det faktum att folk kör som idioter, verkligen har något nytt att erbjuda hela tiden! Coca Cola museum, världens största akvarium, OS museum ja det finns verkligen något för alla. Varken jag eller Lindsey fick så mycket fritid som vi hade trott att vi skulle få, det var väldigt mycket hårt arbete, långa arbetsdagar och en hel del jobb på helgen.

Bild

Coca-Cola museum

Den fritid som vi hade spenderade vi vid poolen, i något av Atlantas alla köpcentrum eller på någon mysig restaurang. Vi hann dock med en tur till Florida för att fira ”4th of July” och sen avslutade jag min USA vistelse med en tre veckor lång semester på västkusten tillsammans med min sambo.

Bild

Man kan fira Midsommar utanför Sverige också

Atlanta är en stor stad med ett otroligt stort utbud av allt du kan tänka dig. Maten och religionen står i fokus, även om Atlanta som stad är ganska fritt så märkte man tydligt av att religionen spelade en stor roll i människors liv. Alla (väldigt många) gick i kyrkan på söndagar och uttryck som ”God bless you” var ständigt förekommande. Atlanta, Georgia ligger i den amerikanske södern, jag vet inte om ni har hört talas om uttrycket ”Southern Hospitality”, men det är ett uttryck för den otroliga vänligheten och öppenheten som människor visar varandra (bortsett från trafiken, där är det som om allt hyfs försvinner så fort det har startat sina ”oversized” pickup trucks). Människor är så otroligt artiga, trevliga och måna om att hjälpa varandra. När de hörde att man kom från Sverige blev det bara ännu trevligare och måna om att visa upp en bra sida av staden.

Bild

Min drog i USA- FROZEN YOGHURT! Kan vara det jag kommer att sakna allra mest.

Även om jag tycker att Atlanta är en fantastisk stad så är det också en väldigt segregerad sådan, det är lätt att stirra sig blind på de fina skyskraporna i Buckhead eller Midtown, eller drömma sig bort bland alla lyxbutikerna i Phipps Plaza. Men Atlanta kämpar med ett väldigt stort fattigdomsproblem och man hade hela tiden ett visst säkerhetstänk i bakhuvudet.

Med det sagt skulle jag verkligen rekommendera alla att både åka till Atlanta men också att våga söka praktikplats, det här är något som jag verkligen tror och hoppas kommer att ha en avgörande roll när jag i framtiden söker jobb.  

Om du undrar något mer, eller har frågor kan du kontakta Sara på sarawilliams88@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s